Γιατί δεν Χάνω Βάρος ενώ Προσπαθώ πολύ;
Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
Ξεκινώντας διατροφή για απώλεια βάρους, είναι πολύ πιθανό στην αρχή να τα καταφέρνετε περίφημα. Ωστόσο, στην πορεία ο ρυθμός μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει εντελώς μετά από λίγο καιρό.
Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, διαβάστε ποιοι μπορεί να είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι και τι μπορείτε να κάνετε:
1. Ίσως χάνετε βάρος χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Εάν νομίζετε ότι η απώλεια βάρους είναι ένας γολγοθάς, πιστέψτε με δεν είναι! Το ότι δεν κατεβαίνει κάθε μέρα η ζυγαριά δεν σημαίνει ότι δεν χάνετε λίπος. Επίσης σημαντικό ρόλο στις γυναίκες παίζουν οι ορμόνες, οι οποίες μπορούν και έχουν σημαντική επίδραση στο πόση ποσότητα νερού διατηρεί το σώμα (ειδικά τις μέρες έμμηνου ρύσεως). Επίσης, αν ταυτόχρονα ξεκινήσατε και κάποιο είδος άσκησης, είναι πιθανό να αυξήσετε μυική μάζα ταυτόχρονα με την απώλεια λίπους.
Επομένως, δεν είναι απαραίτητα κακό να μην κατεβαίνει γρήγορα η ζυγαριά, καθώς αυτό που πραγματικά θέλετε να χάσετε είναι το σωματικό λίπος και όχι μόνο το βάρος. Μια καλή ιδέα είναι να μετράτε με μεζούρα την περιφέρεια της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους μία φορά το μήνα. Επίσης, να παρακολουθείτε πόσο φαρδαίνουν τα ρούχα σας πάνω σας και πώς φαίνεστε στον καθρέφτη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το νούμερο της ζυγαριάς.
Συμβουλή: μη ζυγίζεστε κάθε μέρα! Ακολουθήστε το πλάνο διατροφής σας, κάντε την γυμναστική σας και παρακολουθείστε τις αλλαγές στο σώμα σας. Έτσι καταλαβαίνετε αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα η προσπάθειά σας.
2. Δεν παρακολουθείτε τι τρώτε
Πολλοί είναι αυτοί που δεν συνειδητοποιούν πόσο τρώνε πραγματικά. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν ημερολόγια καταγραφής γευμάτων ή φωτογραφίζουν τα γεύματά τους χάνουν σταθερά περισσότερο βάρος από ό, τι τα άτομα που δεν το κάνουν.
Συμβουλή: Η τήρηση ημερολογίου καταγραφής των καθημερινών γευμάτων, μπορεί να είναι χρήσιμη όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Δοκιμάστε το!
3. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο 25-30% των θερμίδων μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα και να σας κάνει να τρώτε αρκετά λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Μπορεί επίσης να μειώσει δραστικά την επιθυμία για σνακ, καθώς σας κρατάει χορτάτους περισσότερες ώρες. Αυτό προκαλείται εν μέρει από τις επιδράσεις της πρωτεΐνης στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι λιγότερο πεινασμένοι και έχουν λιγότερες λιγούρες στη διάρκεια της ημέρας.
Συμβουλή: Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη όπως για παράδειγμα αβγό με ψωμί ολικής και ντοματίνια.
4. Δεν σηκώνετε βάρη
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ξεκινάτε προσπάθεια απώλειας βάρους είναι κάποια μορφή προπόνησης με αντιστάσεις, όπως με λάστιχα και λίγα βάρη. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, η οποία καίγεται συχνά μαζί με το σωματικό λίπος εάν δεν ασκείστε.
Συμβουλή: η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος. Αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας που συχνά σχετίζεται με την απώλεια βάρους και βοηθά στη διατήρηση της μακροχρόνιας απώλειας λίπους.
5. Τρώτε πολύ
Αν τρώτε γρήγορα είναι πολύ πιθανό να τρώτε και μεγάλες ποσότητες φαγητού. Και δεν έχει σημασία αν αυτό που τρώτε είναι υγιεινό και Light. Ακόμα κι αν κάτι θεωρείται «υγιές», οι θερμίδες του εξακολουθούν να μετράνε.
Συμβουλή: αφιερώστε χρόνο για το γεύμα σας. Έτσι θα τρώτε και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά σωστά.
6. «Πίνετε» αρκετή ζάχαρη
Υπάρχουν ροφήματα που περιέχουν αρκετά σάκχαρα ή πρόσθετη ζάχαρη και συνηθίζετε να τα καταναλώνετε θεωρώντας τα υγιεινά και Light. Χυμοί φρούτων, βιταμινούχα νερά και ενεργειακά ποτά είναι μερικά από τα ροφήματα που πιθανόν να καταναλώνετε και να σας γεμίζουν περιττές θερμίδες λόγω των σακχάρων που περιέχουν.
Συμβουλή: αποφύγετε όλα τα ζαχαρούχα ποτά, τους συσκευασμένους χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να εντοπίσετε τα «κρυμμένα» σάκχαρα.
7. Δεν κοιμάστε καλά
Ο ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωματική και ψυχική σας υγεία καθώς και το βάρος σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία. Οι ενήλικες και τα παιδιά με λιγοστό ύπνο έχουν 55% και 89% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα, για ανάπτυξη παχυσαρκίας.
Συμβουλή: προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο της απώλειας βάρους.
8. Τρώτε πολύ συχνά
Είναι ένας μύθος ότι όλοι πρέπει να τρώνε πολλά και μικρά γεύματα κάθε μέρα για να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να χάσουν βάρος. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα γεύματος έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην καύση λίπους ή στην απώλεια βάρους. Το να τρώτε πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που περιορίζει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.
Συμβουλή: ακούστε το σώμα σας και την πείνα σας. Κάθε μέρα έχουμε διαφορετική όρεξη. Ρυθμίστε τα γεύματά σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
9. Δεν πίνετε νερό
Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Είναι βασικό για κάθε αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα μας, πόσο μάλλον για την καύση αποθηκευμένου λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι πίνοντας αρκετό νερό, αυξάνετε ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά 24-30% σε διάστημα 1,5 ωρών.
Συμβουλή: πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, για να νιώσετε πιο γρήγορα κορεσμό και έτσι να φάτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.
10. Πίνετε πολύ αλκοόλ
Ποτά όπως η μπύρα, το ουίσκι και τα ζαχαρούχα αλκοολούχα ποτά τύπου cocktails, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ, αλλά θέλετε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να επιλέξετε ποτά όπως η βότκα και πάντα αναμειγμένα με μη ζαχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά).
Συμβουλή: το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες. Μειώστε την κατανάλωση αν θέλετε να δείτε το βάρος να κατεβαίνει πιο εύκολα.
11. Υπάρχει ιατρικό θέμα
Υπάρχουν μερικές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους και να κάνουν πολύ πιο δύσκολο το να χάσετε βάρος. Αυτά περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και άπνοια ύπνου. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν την απώλεια βάρους δυσκολότερη – ή ακόμη και να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Εάν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για εσάς, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Συμβουλή: πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, κάντε έναν καλό βιοχημικό έλεγχο.
12. Κάνεις δίαιτα για πολύ καιρό
Ο οργανισμός κουράζεται όταν κάνετε πολλές και μακροχρόνιες δίαιτες.
Συμβουλή: Ορισμένες φορές και για αρκετούς οργανισμούς χρειάζεται και ένα διάλειμμα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα επίπεδα σωματικού λίπους για 1-2 μήνες πριν αρχίσετε να προσπαθείτε ξανά να χάσετε βάρος.
13. Οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές
Η απώλεια βάρους είναι γενικά μια αργή διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους πριν φτάσουν στο στόχο τους. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν βάρος με ρυθμό μεγαλύτερο από 1-2 κιλά την εβδομάδα. Οι προσδοκίες πολλών είναι μερικές φορές μη ρεαλιστικές όσον αφορά την απώλεια βάρους. Έχουν ως πρότυπο ανθρώπους με τέλειο σώμα και θέλουν να τους μοιάσουν.
Συμβουλή: ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αγαπήστε το σώμα σας και τις ατέλειές σας. Έτσι θα πετύχει η κάθε σας προσπάθεια.
Η δίαιτα δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, εστιάστε στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία.
Η επίτευξη ιδανικού βάρους απαιτεί υπομονή, αφοσίωση, επιμονή και ανθεκτικότητα.
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.