Εμπιστεύσου τη Διαίσθησή σου: Δείξε Εμπιστοσύνη στον Εαυτό σου
Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.
Πόσες φορές έχεις ακούσει από τον εαυτό σου ή από τους ανθρώπους γύρω σου τη φράση «Ακολούθησα τη διαίσθησή μου»; Σίγουρα πολλές. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα το να ακολουθείς τη διαίσθησή σου; Τι είναι τελικά η διαίσθηση και πώς μπορείς να την καλλιεργήσεις;
Όταν συμβαίνει κάτι γύρω μας, ως γεγονός, το αντιλαμβανόμαστε άμεσα καθώς ενεργοποιούνται οι βασικές μας αισθήσεις. Μπορούμε να ερμηνεύσουμε μια πληροφορία μέσω του αισθητηριακού μας συστήματος (π.χ. όραση, όσφρηση, ακοή, αφή, γεύση) δημιουργώντας μια εικόνα ή μια υπόθεση για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ακόμη μια επιπλέον αίσθηση, γνωστή και ως η έκτη αίσθηση, η οποία αφορά τη διαίσθηση του ατόμου.
Η διαίσθηση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται την άμεση μελλοντική έκβαση ενός γεγονότος χωρίς να χρησιμοποιεί τη λογική ή κάποια από τις βασικές του αισθήσεις. Η συγκεκριμένη αίσθηση εμφανίζεται ως μια σιγανή εσωτερική φωνή που σε προετοιμάζει για κάτι που πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια, είναι η φωνή που σε ωθεί να επιλέξεις μια συγκεκριμένη απόφαση όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες επιλογές. Η διαίσθηση ή αλλιώς «το ένστικτο», είναι χρήσιμη όταν καλούμαστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση για τη ζωή μας και σε συνδυασμό με τη λογική, μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε την καλύτερη απόφαση για το μέλλον μας.
Πως μπορεί να καλλιεργηθεί;
1.Άκουσε το προαίσθημά σου:
Κάθε φορά που χρειάζεται να πάρεις κάποια απόφαση δημιουργείται μέσα σου μια κόντρα μεταξύ συναισθήματος και σκέψεων. Βάζοντας σε μια ζυγαριά αυτά τα δύο, φαίνεται πως οι σκέψεις υπερτερούν με αποτέλεσμα να οδηγείσαι πολύ συχνά στην υπερανάλυση της κατάστασης. Προσπάθησε να παραμείνεις χαλαρός και να αποφύγεις την βαθιά επεξεργασία των σκέψεων σου ακούγοντας το συναίσθημά σου.
2.Βάλε εμπόδιο στις εξωτερικές γνώμες που σε επηρεάζουν:
Όταν καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση, συνήθως ζητάμε από τους δικούς μας ανθρώπους -οικογενειακό περιβάλλον και φίλοι- να μας συμβουλέψουν ή ακόμη και να μας πουν τι θα έκαναν οι ίδιοι στη θέση μας. Αναμφισβήτητα, η συμβουλή τους έχει την πρόθεση να μας διευκολύνει και να μας καθοδηγήσει – σύμφωνα με την δική τους «σωστή» απόφαση – στην καλύτερη απόφαση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ακόμη και αν ακούσεις αυτές τις συμβουλές, να παραμείνεις πιστός σε αυτό που νιώθεις εσύ και στο δικό σου προαίσθημα, χωρίς δηλαδή να επηρεαστείς από τις γνώμες των άλλων. Να θυμάσαι πως είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει τι είναι καλύτερο για τον εαυτό σου!
3.Βρες στιγμές χωρίς εστίαση:
Προσπάθησε να αφήσεις οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό σου μέσα στην ημέρα (εργασία, δουλειά) και πήγαινε μια βόλτα στη φύση ή δώσε λίγο χρόνο και χώρο στον εγκέφαλο σου χωρίς να τον γεμίζεις με ερεθίσματα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις το αισθητηριακό σου δίκτυο να ενεργοποιηθεί, καλλιεργώντας και τη διαίσθησή σου.
4.Συνδύασε λογική και ένστικτο:
Πολλές φορές η διαίσθησή μας, μας οδηγεί σε λανθασμένες πράξεις και αποφάσεις. Μια αυθόρμητη απόφαση μπορεί να σε βλάψει και να σου φέρει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα επιθυμούσες. Η λογική μπορεί να το αποτρέψει αυτό συμβάλλοντας θετικά στο να ακολουθήσεις την απόφαση που θα έχει το μικρότερο πιθανό ρίσκο για εσένα.
Προσοχή: Λογική και όχι υπερανάλυση!
Το ένστικτό μας είναι η γέφυρα ανάμεσα σε όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και σε όσα θα ζήσουμε στο μέλλον. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σου, θα μπορέσεις να γνωρίσεις καλύτερα τον πραγματικό σου εαυτό και να τον εμπιστευτείς.
H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.