Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που όλοι έχουμε νιώσει μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή ακόμα και μετά από μία εκδρομή το Σαββατοκύριακο, πολύ πρησμένοι και φουσκωμένοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων φαγητού που καταναλώσαμε.
Πως μπορούμε να μετριάσουμε το πρήξιμο και το φούσκωμα και να επανέλθουμε;
Διαβάστε παρακάτω μερικές εύκολες και έξυπνες συμβουλές που θα σας επαναφέρουν άμεσα!
1. Μειώστε την ζάχαρη αλλά και τροφές που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη!
Η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που προκαλεί στον οργανισμό μας πρήξιμο και φούσκωμα ενώ παράλληλα , οδηγεί και σε έναν συνεχές φαύλο κύκλο κατανάλωσης τροφίμων υψηλά σε σάκχαρα που μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο πρησμένοι όλη την ημέρα!
2. Μασήστε πιο αργά το φαγητό σας, ώστε να επέλθει ομαλά ο κορεσμός σας!
Η γρήγορη κατάποση τροφής μπορεί να εισάγει αέρα στο πεπτικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά οι άνθρωποι που τρώνε βιαστικά, γρήγορα ή και «στο πόδι», να έχουν συνεχώς πρησμένη κοιλιά και στομάχι. Πέραν του πρηξίματος, η γρήγορη μάσηση τροφής δεν δίνει τα σωστά μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη τροφή για να χορτάσουμε, κάτι που μας οδηγεί και πάλι να νιώθουμε φουσκώματα και πρηξίματα.
3. Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα!
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν φούσκωμα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ενδεχομένως επειδή τρώνε γρήγορα, μεγάλες ποσότητες φαγητού, όπως αναφέραμε παραπάνω. Είναι δυνατό να αποφευχθεί αυτό, τρώγοντας πολλά μικρότερα γεύματα καθημερινά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος.
4. Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες!
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, με μόνο το 5% των ανθρώπων να πληρούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών 25g για τις γυναίκες και 38g για τους άνδρες.
*Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών ή η υπερβολικά γρήγορη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα αέρια και φουσκώματα.
Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά και να αυξήσετε την πρόσληψη σε αρκετές εβδομάδες για να επιτρέψετε στο σώμα να προσαρμοστεί σε αυτήν την αλλαγή στη διατροφή.
5. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό ή ροφήματα χωρίς ζάχαρη!
Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν ουσίες που προκαλούν εναπόθεση αέρα στο στομάχι με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αισθανόμαστε συνεχώς πρησμένοι. Το διοξείδιο του άνθρακα, που κάνει τη σόδα και παρόμοια ποτά να αφρίζουν, μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι.
Τα σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν τα διάφορα αναψυκτικά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Το πόσιμο νερό ή ροφήματα που δεν περιέχει ζάχαρη, όπως ένα τσάι βοτάνων, εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα και βοηθούν, επίσης, στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας που μπορεί να προκληθεί λόγω του φουσκώματος.
6. Αποφύγετε τις πολλές τσίχλες!
Ναι καλά διαβάσετε! Η τσίχλα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα εξαιτίας της μεγάλης κατάποσης αέρα κατά τη μάσηση. Επιπλέον, αρκετές τσίχλες περιέχουν σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που συμβάλλει στο φούσκωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέντα με τζίντζερ ή μέντα για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας , χωρίς να νιώσετε φούσκωμα.
7. Γίνετε πιο δραστήριοι στην καθημερινότητά σας!
Η άσκηση βοηθά στην μείωση του πρηξίματος ή του φουσκώματος, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η άσκηση, απελευθερώνει επίσης, επιπλέον νάτριο από το σώμα μέσω της εφίδρωσης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατακράτησης υγρών.
Είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε άφθονο νερό πριν και μετά την άσκηση για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του πρηξίματος.
8. Μειώστε το αλάτι!
Η περίσσεια νατρίου αναγκάζει το σώμα μας να συγκρατεί περισσότερο νερό. Η κατακράτηση υγρών συνδέεται άρρηκτα με το αίσθημα της πρησμένης κοιλιάς ή με το πρήξιμο και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα δάχτυλα των χεριών και η περιοχή των αστραγάλων στα πόδια.
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.