Αίσθημα Ανικανοποίητου & Πως θα το Καλύψω

Από τον Άγγελο Λεβέντη, Ψυχοθεραπευτή, CSW, MEd

Είμαι Ψυχή σε εξέλιξη.
Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ διδάχτηκα ότι «το να θέλω περισσότερα», ότι ήταν κάτι κακό. Από απλά μηνύματα όπως το «υπάρχουν παιδάκια που πεινάνε στην Αφρική», έως ακόμη και πιο τραυματικά μηνύματα όπως «οι πλούσιοι άνθρωποι είναι κακοί» διείσδυσαν στα παιδικά μου χρόνια. Οι κοινωνίες ανά τους αιώνες και ακόμη περισσότερο στο σήμερα, στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τις επιθυμίες και τους στόχους μας.

Τελικά, το να θέλω περισσότερα είναι καλό ή κακό; Η απάντησή μου είναι απλή: είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Η επιθυμία για περισσότερα δεν προκύπτει από ένα εγωιστικό εγώ, αλλά από αυτό που επιθυμεί η ψυχή σου. Η ψυχή μας επικοινωνεί μαζί μας μέσω της επιθυμίας.

Μέρος του γιατί δεν είμαστε ποτέ πλήρως ικανοποιημένοι είναι επειδή η ψυχή βρίσκεται πάντα σε μία αέναη αναζήτηση για περισσότερα.Για αυτό και οι επιθυμίες καθώς και οι ανάγκες συνεχώς αναδύονται. Είναι η ψυχή μας που πάντα θέλει να εξελιχθεί. Δυστυχώς, παρερμηνεύουμε αυτήν την ειλικρινή αναζήτηση. Νιώθουμε ενοχές, ή ακόμη χειρότερα νομίζουμε πως εδώ που είμαστε τώρα δεν είναι αρκετά καλό για εμάς, και άρα έχουμε ένα φόβο ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.

Αυτό μας κάνει να κρίνουμε σκληρά τον εαυτό μας και να δικαιολογούμε γιατί δεν πρέπει ή δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Αυτή είναι μια ατελείωτη και περιττή παγίδα.

Το πού είμαστε και το ποιοι είμαστε αυτή τη στιγμή, είναι εκεί που πρέπει να είμαστε, παρόλο που κάποιες φορές η ψυχή μας απαιτεί περισσότερα. Εξελισσόμαστε μόνο μέσω της επιθυμίας μας. Όταν κατανοήσουμε αυτή την αλήθεια, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι έμφυτες επιθυμίες για περισσότερα δεν είναι κακές. Πρόκειται για την απόδειξη ότι η ψυχή θέλει να επεκταθεί για να βοηθήσει στην εξέλιξη και στο να γίνουμε περισσότερα (όχι μόνο να έχουμε περισσότερα).

Η επιθυμία είναι καλή. Η επιθυμία είναι η γλώσσα της ψυχής. Η επιθυμία είναι ο τρόπος που η ψυχή επικοινωνεί μαζί μας. Με το να μας οδηγεί προς την ανάπτυξη και επέκταση.

Ας φέρουμε μαζί στην επίγνωση μας 3 πληροφορίες*:

1. Μην παρερμηνεύεις την πείνα της ψυχής για περισσότερα και νομίζεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή,-ό(ς). Απλώς διεύρυνε τη σκέψη και το μυαλό σου και σκέψου πως η ψυχή σου επικοινωνεί με σκοπό να μεγαλώσει και να επεκταθεί. Μην αμφιβάλλεις για την επιθυμία ή τα όνειρά σου, απλώς ακολούθησε τα.

2. Απελευθέρωσε το φόβο και αφαίρεσε όποιες περιοριστικές πεποιθήσεις και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που σε κρατούν κολλημένη,-ο. Αγκάλιασε τον εαυτό σου και το ταξίδι του προς την αφθονία.

3. Γνώρισε ότι πάνω από όλα, έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις οτιδήποτε στη ζωή σου. Αγκάλιασε αυτή τη δύναμη.

*Μπορείς να τις σημειώσεις και να επανέρχεσαι σε αυτές όποτε το χρειάζεσαι.

Αναζητάς περισσότερη έμπνευση; Πάμε να δούμε 12 λόγους που δε νιώθεις αυτή την ικανοποίηση που επιδιώκεις:

1. Αναζητάς πάντα την τελειότητα.
Τίποτα δεν προσφέρει ικανοποίηση αν δεν είναι τέλειο. Μέσα σε αυτό, ίσως, ξεχνάς ότι είμαστε τέλεια ατελείς. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να θέλεις να προσέξεις και την κάθε παραμικρή λεπτομέρεια και να έχεις τον απόλυτο έλεγχο και αυτό είναι προσόν σου. Ταυτόχρονα, μπορείς να ξεκινάς να χαίρεσαι όταν κάτι είναι κατά 70-80% ολοκληρωμένο ή να επαναπροσδιορίσεις τις προσδοκίες που έχεις.

2. Θέλεις κάτι άλλο, αλλά τι;
Ίσως απέκτησες τη δουλειά που πάντα ήθελες, αλλά συνειδητοποίησες ότι δεν ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες σου. Ή ίσως, μπήκες πολύ νωρίς σε μια σχέση και μετά ένιωσες ότι ήθελες περισσότερο χρόνο με εσένα. Χρειάζεσαι να γίνεις ξεκάθαρη/-ο(ς) & να ονοματίσεις τί είναι αυτό που ψάχνεις. Τι είναι αυτό που πραγματικά θα σε γεμίσει / ηρεμήσει αυτή τη στιγμή;

3. Έχεις βαρεθεί.
Δεν έχει συμβεί κάποια εντυπωσιακή αλλαγή το τελευταίο διάστημα. Ζεις κάθε μέρα με τον ίδιο τρόπο. Το χθες δεν έχει καμία διαφορά με το αύριο. Και αυτό συνεχίζεται αέναα. Γίνεται αρκετά βαρετό μετά από λίγο. Είναι πολύ λογικό να βαρεθείς μέσα σε μια μονότονη καθημερινότητα, όπου ακολουθείς συνεχώς την ίδια ρουτίνα, χωρίς πρόοδο, εξέλιξη ή εναλλαγή. Συνειδητοποιείς ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει.

Ποια είναι η λύση, όμως; Μικρές αλλαγές!!!(με συστηματικότητα, συνέπεια & πειθαρχία) Νέες ρουτίνες ή δραστηριότητες που θα εισάγεις στη ζωή σου και θα σε βγάλουν εκτός της ζώνης ασφάλειάς σου. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις αυτά τα μαθήματα πιάνου που πάντα έλεγες; Να μάθεις ισπανικά ή να παίζεις τένις; Να παρακολουθήσεις ένα εργαστήρι ζωγραφικής ή ποίησης; Να ξεκινήσεις ένα σύλλογο με κάποιο σημαντικό σκοπό για εσένα;

4. Δεν έχεις ορίσει (ακόμα) τί είναι η ευτυχία και η επιτυχία ΓΙΑ ΣΕΝΑ.
Μήπως ακούς άλλα άτομα να «φλεξάρουν» τη ζωή τους και συγκρίνεσαι προσπαθώντας να καταλάβεις και να ορίσεις τι σημαίνει για εσένα ευτυχία & επιτυχία; Αλήθεια, τί σημαίνουν αυτές οι λέξεις για εσένα; Είναι τόσο προσωπικό και διαφέρουν οι ορισμοί από άτομο σε άτομο. Για αυτό, αντί να κάνεις τα συνηθισμένα που ο κόσμος αντιμετωπίζει ως επιτυχία, δώσε το δικό σου νόημα σε αυτές τις λέξεις. Ο δικός σου κήπος ή η βεράντα σου με τα φυτά μπορεί να είναι ευτυχία, μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι επιτυχία ή 1000€ στην άκρη που τα έχεις αποταμιεύσει. Δώσε το δικό σου νόημα.

5. Δεν έχεις τρόπους να εκφραστείς.
Θέλεις να εκφράσεις όλα όσα σε προβληματίζουν ή/και όλα όσα σε χαροποιούν και δεν έχεις τα κατάλληλα άτομα να μοιραστείς τη χαρά ή τη λύπη. Θέλεις να βρεις ένα δημιουργικό τρόπο να τα εκφράσεις αλλά δεν έχεις το κατάλληλο μέσο (π.χ. ζωγραφική χορό, άθλημα, ταξίδι) για να το κάνεις. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ικανοποιούν τον άνθρωπο είναι να μπορεί να εκφραστεί και να μπορεί να ακουστεί. Ποια είναι αυτά τα άτομα που μπορούν να είναι εκεί για εσένα; Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες που εκφράζεις την πιο αληθινή ελεύθερη άμεση αυθόρμητη ξέγνοιαστη εκδοχή του εαυτού σου;

6. Κάνεις πάρα πολλά πράγματα.
Μήπως σε έχει υπερφορτώσει με τόσα πράγματα που δεν προλαβαίνεις να ξαποστάσεις, να πάρεις μια ανάσα, να σκεφτείς τι είναι σημαντικό; Συχνά είναι εύκολο να μας κρατάμε υπεραπασχολημένους προκειμένου να ξεχαστούμε. Στον ελεύθερο χρόνο, στη διακοπή αναμφίβολα ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το εσωτερικό κενό και είναι στο χέρι μας για το πως θα το καλύψουμε. Με μια ακόμα ανούσια δραστηριότητα, δουλειά, εξυπηρέτηση για κάποιο φίλο, ή με κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό που θα μας γεμίσει και θα μας δώσει χαρά. Εδώ είναι που ταιριάζει η φράση: «Λίγα και καλά».

7. Δεν σε φροντίζεις αρκετά.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο η προσωπική υγιεινή ή ένα μασάζ δώρο στον εαυτό σου μια φορά το χρόνο. Είναι ο αυτοσεβασμός, το να βάζεις όρια (φυσικά & συναισθηματικά), να σου δίνεις το χώρο και το χρόνο που χρειάζεσαι, η σωματική ενδυνάμωση, ισορροπημένα γεύματα γεμάτα βιταμίνες (που είναι η δύναμή σου), ένα οικονομικό πλάνο, ένα οικογενειακό & εργασιακό περιβάλλον όπως το επιθυμείς, οποιαδήποτε μορφή πνευματικότητας, η διαπραγμάτευση και η διεκδίκηση των πραγμάτων που θέλεις και αξίζεις.

8. Βασίζεσαι στη γνώμη και νοοτροπία των άλλων.
Ξέρω, στον ίδιο κόσμο ζούμε όλοι.
Ο Επίκτητος λέει: «Θεέ μου δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ, και την Σοφία για να γνωρίζω την διαφορά μεταξύ τους».

Εγώ πέρα από την υπομονή, προτείνω να αποκτήσεις τις δεξιότητες για να διαχειριστείς αυτά που δε μπορείς να αλλάξεις και την αγάπη για να τα εμπεριέχεις. Παρότι είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να έχεις αναγνώριση για τα επιτεύγματά σου και την επιβεβαίωση, χρειάζεται να ξεκινήσεις από το να δίνεις εσύ τα εύσημα σε εσένα, να πιστεύεις περισσότερο σε εσένα. Όσο δίνεις την ενέργεια σου στους άλλους, χάνεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις τι είναι σημαντικό για εσένα. Εστίασε σε εσένα.

9. Νιώθεις ένα γενικό χάος.
Δεν ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις και σε ποιον τομέα της ζωής σου να εστιάσεις. Ποιον τομέα να πρωτοκαλύψεις; Τον Επαγγελματικό; Οικογενειακό; Ερωτικό; Πνευματικό; Οικονομικό; Κοινωνικό; Υπάρχουν συνεχείς ανεξέλεγκτες σκέψεις. Αν μπορούσες για μια στιγμή να εστιάσεις, που αισθάνεσαι περισσότερο αυτή την αίσθηση της μη ικανοποίησης; Μπορείς να βάλεις τους παραπάνω τομείς σε προτεραιότητα; 

10. Δεν πηγαίνεις βήμα-βήμα.
Καταλαβαίνω, θέλεις κάτι και το θέλεις ΤΩΡΑ. Όμως, το να σκέφτεσαι συνεχώς εκεί που θέλεις να φτάσεις δε σε αφήνει να βαδίσεις μεθοδικά βήμα-βήμα, να καλύψεις τα ενδιάμεσα απαραίτητα στάδια ως τον προορισμό σου. Ποιο είναι το 1 βήμα που μπορείς να κάνεις για να σε γεμίσεις, να σε ικανοποιήσεις, να σου δώσεις χαρά; Όχι 10 ή 1000 αλλά το αμέσως επόμενο 1 βήμα;

11. Σε κυνηγάει το παρελθόν.
Μήπως ήρθε η στιγμή να βάλεις σε μια σειρά όλα τα βάρη, τις στεναχώριες, τις τύψεις, τις ενοχές, τα «λάθη» που νιώθεις ότι έκανες μέσα από μια θεραπευτική διαδικασία. Τα παιδικά, εφηβικά ή νεαρά ενήλικα τραύματα θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Επισκέψου έναν ψυχοθεραπευτή.

12. Ψάχνεις τις απαντήσεις έξω από εσένα.
Το ατελείωτο σκρολάρισμα ή τα βιντεάκια το ένα μετά το άλλο συχνά είναι άσκοπη κατανάλωση του πολύτιμου χρόνου σου. Άμα γνωρίζεις τι χρειάζεσαι και το είδος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, μένει να ξεκινήσεις – χωρίς άλλες υπεκφυγές και χρονοτριβές. Είναι ωραίο να συλλέγεις μερικές συμβουλές και να διαβάζεις ιδέες που αποτελούν την αφορμή. Η τελική λύση είναι να σκεφτείς τη ζωή σου, να πιστέψεις σε εσένα, να σε αγαπήσεις και να σε αποδεχτείς και με αυτή τη βάση να βρεις τι θέλεις να κάνεις για να δημιουργήσεις τη ζωή που αξίζεις να ζεις.

Η ζωή σου ξεκινά τώρα που τελειώνει αυτό το άρθρο!

Είμαι εδώ ό,τι χρειαστείς!


O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)

Author