7 Οφέλη του Γάλακτος Αμυγδάλου

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Το γάλα αμυγδάλου είναι το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα, καθώς είναι εύγεστο και με σημαντική θρεπτική αξία.

Τι είναι όμως το γάλα αμυγδάλου;
Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αμύγδαλα με νερό και στη συνέχεια στραγγίζοντας το μείγμα για να απομακρυνθούν τα στερεά.

Έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή παρόμοια με αυτή του κανονικού γάλακτος. Για αυτόν τον λόγο, είναι μια δημοφιλής επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα,  για χορτοφάγους και εκείνους που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε γάλα αμυγδάλου με διάφορες γεύσεις. Για λόγους υγείας, είναι καλύτερο να επιλέξετε αυτό που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν γάλα αμυγδάλου το εμπλουτίζουν με βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να επωφεληθείτε από την επιλογή προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Και ενώ μελέτες έχουν συνδέσει τα φρέσκα ολόκληρα αμύγδαλα με διάφορα οφέλη για την υγεία,  πολλά από αυτά ενδέχεται να μην ισχύουν για το γάλα αμυγδάλου.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές συνήθως παράγουν το γάλα από λευκασμένα (χωρίς φλοιό) αμύγδαλα και στραγγίζουν το υγρό. Αυτό αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών και ένα μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών των αμυγδάλων.

Επίσης, το γάλα αμυγδάλου είναι μια πολύ λιγότερο συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών από ότι τα φρέσκα ωμά αμύγδαλα.

Η συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο γάλα αμυγδάλου εξαρτάται από το πόσα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του, την ποσότητα του προστιθέμενου νερού που περιέχει και αν περιέχει ή όχι πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα.

Για παράδειγμα, πολλές διαδικτυακές συνταγές συνιστούν να φτιάχνετε 2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου από 1 φλιτζάνι (143g) αμύγδαλα, ενώ το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου μπορεί να είναι πολύ πιο αραιωμένο.

Υπάρχουν 7 βασικά οφέλη για την υγεία από το πόσιμο γάλα αμυγδάλου

1. Είναι θρεπτικό

Το γάλα αμυγδάλου πλησιάζει αρκετά σε θρεπτικότητα το αγελαδινό γάλα.  

Συχνά περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη D, ασβέστιο και πρωτεΐνες, καθιστώντας τα παρόμοια με το κανονικό γάλα σε θρεπτική αξία.

Ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου είναι φυσικά πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά βιταμίνη Ε.

Να σημειώσουμε όμως πως το σώμα μας  δεν απορροφά κάποια μέταλλα από το γάλα αμυγδάλου, όπως και από το αγελαδινό γάλα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα αμύγδαλα περιέχουν φυτικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του μαγνησίου. Ακόμη, δεδομένου ότι από το γάλα αμυγδάλου λείπουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, δεν είναι κατάλληλο ως αντικατάσταση γάλακτος για βρέφη.

2. Έχει χαμηλές θερμίδες

Παρόλο που τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε λιπαρά και σε θερμίδες, το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ρόφημα χαμηλών θερμίδων.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε άνετα ενώ ακολουθείτε διατροφή απώλειας βάρους.

Οι παραγωγοί γάλακτος αμυγδάλου το αραιώνουν με νερό για να κάνουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά παρόμοια με εκείνη του γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο έχει περίπου 1% λίπος.

Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 39 θερμίδες, που είναι η μισή ποσότητα θερμίδων σε ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γάλατα αμυγδάλου ίδια. Ορισμένες μάρκες ενδέχεται να περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες, ανάλογα με το πόσα αμύγδαλα περιέχουν ανά φλιτζάνι. Επιπλέον, ορισμένα γάλατα αμυγδάλου περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, την οποία καλό είναι να αποφεύγετε.

3. Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα

Πολλά γάλατα αμυγδάλου στην αγορά περιέχουν  πρόσθετη ζάχαρη.

Επιλέξτε χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς αυτά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αποτελούμενο από λιγότερο από 2% υδατάνθρακες (περίπου 3,5 g) σε 1 φλιτζάνι.  Συγκριτικά, το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά περιέχει 5% υδατάνθρακες, συνολικά 12 g σε 1 φλιτζάνι.

Το γάλα αμυγδάλου έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες σε σχέση με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για αυτόν τον λόγο, δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με διαβήτη, καθώς και για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ωστόσο, φροντίστε να διαβάσετε τα συστατικά και να επιλέξετε προϊόντα που είναι όσο το δυνατόν πιο αγνά.

4. Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν

Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει αγελαδινό γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα για χορτοφάγους και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία  στο γάλα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στο σάκχαρο του γάλακτος (την λακτόζη) και δεν μπορούν να το αφομοιώσουν πλήρως. Σε αυτούς τους ανθρώπους, η μη αφομοιωμένη λακτόζη περνάει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται από τα κατοικημένα βακτήρια, οδηγώντας σε υπερβολικά αέρια, φούσκωμα, διάρροια και δυσφορία.

Έτσι, το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει καθόλου λακτόζη, καθιστώντας το κατάλληλο υποκατάστατο γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου μπορεί να ενισχύσει τα οστά σας

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πλούσια πηγή ασβεστίου. Αντίθετα, τα αμύγδαλα δεν περιέχουν τόσο ασβέστιο.

Επομένως, για να κάνουν το γάλα αμυγδάλου παρόμοιο με το αγελαδινό γάλα, οι παραγωγοί το εμπλουτίζουν συχνά με ασβέστιο. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου μπορεί να περιέχει 37% ή περισσότερο της καθημερινής σας ανάγκης σε ασβέστιο, ανάλογα με τον τύπο και την επωνυμία, ενώ η περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα μπορεί να φτάνει περίπου το 23% των ημερήσιων αναγκών σας, ανάλογα με την εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως vegans και εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά.

Το γάλα αμυγδάλου είναι 1% κατά βάρος λάδι, περίπου το 90% του οποίου είναι ακόρεστο.

Έρευνα έχει συνδέσει το ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι το κύριο λιπαρό οξύ στο αμυγδαλέλαιο, με ευεργετικές αλλαγές στα λιπίδια του αίματος.  Επίσης μία μελέτη σε υγιείς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση 66 g αμυγδάλου κάθε μέρα για 6 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL)  κατά 6% και τριγλυκεριδίων κατά 14%. Αυξήθηκε επίσης η «καλή» χοληστερόλη (HDL) κατά 6%.

Αυτές οι ευεργετικές αλλαγές στο προφίλ λιπιδίων στο αίμα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Φαίνεται πως η βιταμίνη Ε, μαζί με τις  φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας τα αμύγδαλα.

7. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μειωμένη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Αυτό οδηγεί σε έντονη κόπωση, μυική αδυναμία και κυρίως σε εύθραυστα οστά.  

Υπάρχουν λίγες καλές πηγές βιταμίνης D στην ανθρώπινη διατροφή. Γι ‘αυτό μια κοινή στρατηγική είναι να εμπλουτίζονται ορισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως και το κανονικό γάλα, έτσι και το γάλα αμυγδάλου περιέχει συχνά πρόσθετη βιταμίνη D. Η ποσότητα της βιταμίνης D ποικίλλει μεταξύ των προϊόντων. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου μπορεί να περιέχει 2,62 μικρογραμμάρια, που είναι το 13% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D. Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες περιέχει παρόμοιες ποσότητες.

Αυτό καθιστά το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου μια χρήσιμη πηγή βιταμίνης D που μπορεί να αποτρέψει την ανεπάρκεια εάν το καταναλώνετε τακτικά.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr

Author