7 Μυστικά που μοιράζονται οι Χαρούμενες Οικογένειες

Από τη ∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια.

1. Δείχνουν την αγάπη τους με λόγια και έργα.

Μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά στην οικογένεια δείχνουν την αγάπη τους με λόγια και έργα. Αγκαλιαστείτε, φιληθείτε, πέστε «σ’ αγαπώ»! Συχνά γονείς και παιδιά θεωρούν την παρουσία των άλλων δεδομένη και ξεχνάνε να πούνε «σ’ αγαπώ» ή να δείξουν την αγάπη τους με μια αγκαλιά. Αυτό όμως είναι τόσο σημαντικό!

2. Έχουν χιούμορ.

Έχουν χιούμορ, λένε αστεία, γελάνε όλοι μαζί. Μια δόση γέλιου είναι το καλύτερο αντίδοτο στο στρες, το άγχος και τις στεναχώριες της καθημερινότητας. Γονείς και παιδιά ‘δένονται’ συναισθηματικά και έτσι μαθαίνουν να διαχειρίζονται και τα δύσκολα.

3. Τρώνε ένα γεύμα καθημερινά μαζί.

Τρώνε ένα γεύμα καθημερινά μαζί, συζητάνε και μοιράζονται τα νέα τους. Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας! Χωρίς πίεση, μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τα νέα τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, το πώς πέρασαν τη μέρα τους. Έτσι οι γέφυρες επικοινωνίας είναι ανοιχτές, ακόμα και όταν τα θέματα συζήτησης είναι δύσκολα.

4. Μοιράζονται τις χαρές.

Μοιράζονται τις χαρές, τις δουλειές, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Ένα σημαντικό στοιχείο που δένει τα μέλη της οικογένειας είναι να μοιράζονται τις χαρές τους και να χαίρονται ο ένας με τα επιτεύγματα του άλλου. Παράλληλα όμως, χωρίς γκρίνια μοιράζονται και τις δουλειές και βοηθάνε ο ένας τον άλλον.

5. Έχουν καλή διάθεση.

Γονείς και παιδιά έχουν πολλούς λόγους να αγχωθούν, να στρεσαριστούν, να εκνευριστούν ή να θυμώσουν. Όμως, οι χαρούμενες οικογένειες ξέρουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματά τους και τελικά να τα βάλουν στην άκρη και να καλλιεργήσουν καλή διάθεση και θετική ατμόσφαιρα στο σπίτι.

6. Βρίσκουν λύσεις αντί να βρίσκουν προβλήματα.

Βρίσκουν λύσεις αντί να βρίσκουν προβλήματα. Ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα είναι πολλά. Ωστόσο, οι χαρούμενες οικογένειες ψάχνουν και βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους, χαίρονται με τα όσα καλά έχουν και αποφεύγουν να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται διαρκώς.

7. Έχουν να πουν κάτι θετικό και καλό ο ένας στον άλλο.

Αντί να λένε διαρκώς ‘όχι’ και ‘μη’ οι γονείς, αντί τα παιδιά να ζητάνε διαρκώς, μικροί και μεγάλοι έχουν μάθει να κάνουν κομπλιμέντα και να λένε κάτι θετικό ο ένας στον άλλον.

Τα βιβλία της Δρ. Λίζα Βάρβογλη μπορείτε να τα βρείτε στο www.mamaya.gr


Η ∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, με σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, Διδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέματα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ.

Author