5 Λόγοι Γιατί Πρέπει να Φτιάχνεις το Κρεβάτι σου Κάθε Πρωί.

Από τον Άγγελο Λεβέντη, Ψυχοθεραπευτή, CSW, MEd

“Αν φτιάχνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί, θα έχεις ολοκληρώσει την πρώτη υποχρέωση της ημέρας. Με το να φτιάχνεις το κρεβάτι σου, θα σε ενδυναμώσει ώστε να πιστέψεις περισσότερο στο ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι που έχουν σημασία. Αν δε μπορείς να ολοκληρώσεις τα μικρά καθημερινά θέματα, τότε ποτέ δε θα καταφέρεις να οργανωθείς για τα μεγαλύτερα”– U.S. Navy Admiral William H. McCraven

Για λόγους που διαφέρουν από την καλλιέργεια της πνευματικής πειθαρχίας έως την αισθητική της κρεβατοκάμαρας, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί.

Υπάρχουν επίσης πολλοί λόγοι ή δικαιολογίες γιατί κάποιος δεν το κάνει. Για αρχή, οι περισσότεροι άνθρωποι δε νοιάζονται ή δεν το έχουν προσέξει. Είναι ένα κρεβάτι άστρωτο τόσο μεγάλο θέμα; Με όλη την πρωινή βιασύνη και το άγχος να ολοκληρώσει κανείς τα πρωινά του θέματα, το να στρώσει το κρεβάτι είναι χάσιμο χρόνου. Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ότι το να φτιάξεις το κρεβάτι σου είναι μάταιο, γιατί είναι, αλλά αυτός είναι και ο σημαντικός λόγος για να το κάνεις. Σκέψου μία τυπική μέρα σου: πόσα ασήμαντα πράγματα απαιτούν την προσοχή σου έτσι και αλλιώς; Οφείλεις να τα κάνεις, στη δουλειά, στο σπίτι, ή αλλού, είτε το θέλεις είτε όχι.

Τότε, γιατί να μην πάρεις το χρόνο σου και να φτιάξεις το κρεβάτι σου;

Αυτοί είναι οι 5 καλοί λόγοι για να το κάνεις:

#1 Ξεκινάς καλά την ημέρα σου

Όπως ο ναύαρχος McCraven είπε στην αποφοίτηση στο Πανεπιστήμιο του Texas, το να στρώσεις το κρεβάτι σου ενέχει μία έννοια ολοκλήρωσης. Βγαίνεις από το δωμάτιο, γνωρίζοντας ότι έχεις καταφέρει κάτι. Θα νιώσεις πιο έτοιμος να ολοκληρώσεις το επόμενο χρέος σου και μετά το επόμενο κ.ο.κ. Στο τέλος της ημέρας, ίσως να έχεις κάνει πολλά περισσότερα από το – χωρίς σημασία για κάποιους – ότι έστρωσες το κρεββάτι σου.

Αν προσεγγίσεις το θέμα του να στρώνεις το κρεβάτι σου με τη σκέψη ότι “θα το κάνω όπως κάνω τα πάντα”, θα αποκτήσεις περισσότερη περηφάνια, αυτοεκτίμηση, και κίνητρο. Επίσης, θα αφήσεις το σπίτι με το συναίσθημα ότι το ελέγχεις και αποτελεί μία προσωπική ευθύνη σου. Κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό προσόν για την ημέρα σου.

#2 Καλλιεργεί πειθαρχία

Η διανοητική πειθαρχία, επίσης γνωστή ως αυτοπειθαρχία, αναπτύσσεται απλώς όταν κανείς μαθαίνει να προσπερνάει τη διανοητική και φυσική αντίσταση. Όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι μία Δευτέρα πρωί, μερικές φορές είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να φτιάξεις το κρεβάτι σου. Είναι κατανοητό αυτό το φοβισμένο συναίσθημα, καθώς και τη γεμάτη φόβο ευκαιρία για να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου.

Τείνουμε να σχετίζουμε κάθε είδος αυτοπειθαρχίας με τη δυσκολία, αλλά δε θα έπρεπε. Αν και το σώμα και το μυαλό σου μπορεί να αντιδρούν στις προσπάθειές σου, μπορείς να δεσμεύσεις το μυαλό σου στη δική σου θέληση και με την ευγένεια που του πρέπει να το φέρεις ξανά εκεί ακριβώς που θέλεις. Εσύ προλαμβάνεις το μυαλό σου με αυτό τον τρόπο, και του ζητάς να εστιάσει σε ένα μόνο πράγμα.

#3 Μπορεί να αποτελέσει μία τέλεια άσκηση εμπιστοσύνης

Ένα αξίωμα της εμπιστοσύνης είναι το να αποτελείς μάρτυρα των σκέψεων σου χωρίς κριτική και κρίση. Αυτή η αρχή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε μας προσπάθεια. Κάθε μάταια διαδικασία, όπως το να πλύνουμε τα πιάτα, να σφουγγαρίσουμε, να στρώσουμε το κρεβάτι, είναι εξαιρετικές περιπτώσεις για να ασκήσουμε την εμπιστοσύνη, ή αλλιώς την έννοια της ενσυνειδητότητας (mindfulness).

Όσο εμείς εφαρμόζουμε αυτή την εμπιστοσύνη, σε μικρά ή μεγάλα θέματα, εγκαθιδρύουμε μία σχέση, φυσική ή διανοητική. Αυτή η νοοτροπία διαχέει την αντίσταση που είχαμε και ίσως έχει εστιάσει στο συγκεκριμένο θέμα. Όσο εμείς ασκούμαστε περισσότερο στην έννοια της εμπιστοσύνης, το στρώσιμο του κρεβατιού και άλλες βαρετές υποχρεώσεις γίνονται περισσότερο διασκεδαστικές και λιγότερο επίπονες.

Ο Κάρολος Ντίκενς, ένας από τους πιο διάσημους λογοτέχνες της ιστορίας, έγραψε κάποτε για έναν ήρωά του:

“Έκανε κάθε ένα πράγμα, σαν να μην έκανε τίποτα άλλο.”

Υπέροχα λεκτικοποιημένο.

#4 Θα φτιάξει ο ύπνος σου

Μία μελέτη από το γνωστό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου της Αμερικής (NSF) ανακάλυψε τη σύνδεση ανάμεσα στο καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού και την καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μεμονωμένα άτομα αλλά και ζευγάρια που έστρωναν το κρεβάτι τους κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που αραιά και πού έκαναν την αντίστοιχη δουλειά.

Είναι φυσικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αλλά συχνά κρίνουμε τα οφέλη εκ του αποτελέσματος.

Φυσικά δεν είναι ανέφικτο η καλύτερη ποιότητα ύπνου να σχετίζεται με την έννοια της ολοκλήρωσης, της πειθαρχίας, και ίσως της συνέπειας και εμπιστοσύνης.

#5 Θα εκτιμήσεις την καθαρότητα

Για εκείνους που έχουν στο μυαλό τους τη σχεδίαση και την αισθητική, θα τους είναι πιο όμορφη η θέα ενός στρωμένου κρεβατιού.

Ο Rachel Hoffman, ένας οικονόμος και ειδικός σε θέματα οργάνωσης, λέει: “Με το να πάρεις το χρόνο σου και να ισιώσεις τα σεντόνια σου, δημιουργεί μία καθαρότητα και βοηθάει στην εστίαση σε ότι ίσως είναι σε αταξία και φέρνει την καταστροφή μέσα σου.” Επίσης, ο Hoffman λέει ότι με το να στρώνεις το κρεβάτι σου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Ειδικά, αυτό μπορεί να ελέγξει και να οργανώσει τον περιβάλλοντά χώρο. Τέλος, το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, αφού δείχνει τι είσαι ικανός να φέρεις εις πέρας καταβάλλοντας μία μικρή προσπάθεια.

Τι λες, λοιπόν; Πάμε να στρώσουμε το κρεβάτι;


O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)

Author