Από την Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου, Παθολόγο – Διαβητολόγο.
Μιας και ο κορωνοϊός μάλλον ήρθε για να μείνει ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.
Απόσταση
Το καλύτερο προληπτικό μέτρο παραμένει η τήρηση των αποστάσεων. Επειδή δεν ξέρουμε αν αυτός που είναι απέναντι μας είναι φορέας οπότε ας κρατάμε … αποστάσεις.
Μάσκες
Οι μάσκες προσφέρουν κάποια προστασία, αφού δεν αφήνουν τα σταγονίδια να τις διαπεράσουν. Παρόλα αυτά δεν προστατεύουν από τα πιο ελαφριά σωματίδια, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες. Υπάρχει ποικιλία μασκών για να διαλέξουμε ανάλογα με την περίσταση. Ένα άλλο μειονέκτημα των μασκών είναι το γεγονός πως αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν ενδείξεις πως συγκεκριμένοι ιοί μπορούν να μολύνουν ένα άτομο και διαμέσου των ματιών.
Καθαρός αέρας
Σε κλειστούς χώρους απαραίτητος είναι ο καλός εξαερισμός, καλύτερα με δυο παράθυρα ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα αέρα. Αν θέλουμε να συναντήσουμε κάποιον φίλο, το καλύτερο είναι να τον συναντήσουμε σε εξωτερικό χώρο.
Πλύσιμο χεριών
Όταν ένα άτομο που νοσεί ή είναι ασυμπτωματικός φορέας μιλάει δυνατά, φτερνίζεται ή βήχει, απελευθερώνει σταγονίδια. Τα σταγονίδια αυτά προσγειώνονται σε όσους βρίσκονται κοντά εισπνέονται κατευθείαν ή μεταφέρονται με τα χέρια με τα οποία ακουμπάμε το πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα να μολυνθούμε. Επίσης αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπο ή τα μάτια.
Βιταμίνη D
Για τη λοίμωξη Covid-19, από μελέτες φαίνεται πως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικό επιθήλιο που δρουν προστατευτικά. Πιθανόν μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό. Έτσι, βοηθά στον περιορισμό της βαρύτητας και των επιπλοκών της νόσου. Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο δέρμα με έκθεση στο φως του ήλιου ή μέσω της διατροφής από φυσικές πηγές (π.χ. λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος και σκουμπρί και κρόκοι αυγών). Επίσης υπάρχουν εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D. Σε καταστάσεις έλλειψης βιταμίνης D και όταν η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D σε δόσεις που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός μπορεί να είναι απαραίτητο.
Βιταμίνη C
Η συμπλήρωση με βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου της λοίμωξης από Covid-19. Επομένως είναι χρήσιμη κυρίως όταν εκδηλώσουμε συμπτώματα νόσησης.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη αντίδραση του οργανισμού. Ψευδάργυρος υπάρχει στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τη μαύρη σοκολάτα και τα όσπρια. Η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και να μειώσει τη διάρκεια αυτών των λοιμώξεων.
Απώλεια βάρους
Φαίνεται ότι τα παχύσαρκα άτομα νοσούν βαρύτερα από τον κορωνοϊό. Επομένως ας αποτελέσει η πανδημία αυτή ένα επιπλέον κίνητρο για απώλεια βάρους για αυτούς που το χρειάζονται.
Άσκηση
Παρόλο που η τάση είναι #μένουμεσπίτι, η σωματική άσκηση στον καθαρό αέρα βοηθάει στην ψυχολογία, στην απώλεια βάρους, στη δημιουργία βιταμίνης D και στον καλύτερο ύπνο.
Και η χρυσή συμβουλή
Πλησιάζουμε κάθε άτομο σαν να είναι φορέας του ιού, γιατί … μπορεί να είναι φορέας χωρίς να το ξέρει.
Η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου είναι Ιατρός Παθολόγος Διαβητολόγος. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Διαιτολογία. Εξειδικεύτηκε στη Μ. Βρετανία στη Διαβητολογία και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη διατροφική αντιμετώπιση ασθενειών. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.