Ιώσεις: 10 Τρόποι για Καλύτερη Άμυνα

Από τη Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου Παθολόγο – Διαβητολόγο.

Κρύο, βροχή, υγρασία, είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο παραδοσιακά έχουμε έξαρση των ιώσεων. Εκτός από τον COVID 19 υπάρχουν κι άλλοι ιοί που κυκλοφορούν, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Επίσης τα μικρόβια μεταδίδονται πιο εύκολα γιατί περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. Κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει, ειδικά φέτος.

Ας δούμε μερικές στρατηγικές για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις και γενικά στις ασθένειες.

1. Καλός ύπνος

Η επαρκής ανάπαυση μπορεί να ενισχύσει τη φυσική μας ανοσία. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, δοκιμάστε να περιορίσετε τον χρόνο της οθόνης για μια ώρα πριν από το κρεβάτι, καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από το τηλέφωνο, την τηλεόραση και τον υπολογιστή μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο αφύπνισης του σώματός.

2. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην άμυνα έναντι των ιώσεων.
Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής με την καταπολέμηση ασταθών ενώσεων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή όταν συσσωρεύονται στο σώμα σε υψηλά επίπεδα.
Οι φυτικές ίνες επίσης βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου για να εμποδίσει την είσοδο επιβλαβών παθογόνων στο σώμα. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η οποία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των ιώσεων.

3. Υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια και καρύδια ή λιναρόσπορο είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη. Καθώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν στην άμυνα έναντι των ιώσεων.

4. Προβιοτικά

Η υγεία του εντέρου και η ανοσία αλληλοσυνδέονται. Τα προβιοτικά για παράδειγμα από κεφίρ και γιαούρτι μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να εντοπίσει και να στοχεύσει επιβλαβή παθογόνα.

5. Λιγότερη ζάχαρη

Τα πρόσθετα σάκχαρα συμβάλλουν σημαντικά στην παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, τα οποία μπορούν να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μείωση της πρόσληψης σακχάρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις.

6. Άσκηση

Η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην παραγωγή των ανοσοκυττάρων. Το τζόκινγκ, η ποδηλασία, το περπάτημα, το κολύμπι και η πεζοπορία είναι εξαιρετικές επιλογές. Τα περισσότερα άτομα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα.

7. Λιγότερο άγχος

Η μείωση των επιπέδων άγχους μέσω του διαλογισμού, της γιόγκα, της άσκησης και άλλων πρακτικών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

8. Συμπληρώματα

Με τη συμβουλή του ιατρού μας επιλέγουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

9. Ήλιος

Αν βγει ο ήλιος, ας πάμε μια βόλτα στην εξοχή. Μπορούμε να κάνουμε ένα σπορ σε ανοικτό χώρο επίσης. Ο ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση και αυξάνει τη βιταμίνη D. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D χρειάζεται για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

10. Αισιοδοξία

Μπορεί να ήταν δύσκολη η τελευταία χρονιά, αλλά ας βλέπουμε τα θετικά. Όταν ο εγκέφαλος δίνει θετικά μηνύματα το σώμα λειτουργεί καλύτερα!


Η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου είναι Ιατρός Παθολόγος Διαβητολόγος. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Διαιτολογία. Εξειδικεύτηκε στη Μ. Βρετανία στη Διαβητολογία και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη διατροφική αντιμετώπιση ασθενειών. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Author