Από τη Στεφανία Τσαουσίδου, Life Coach Θετικής Ψυχολογίας
Τι είναι συνέπεια;
Η λέξη «συνέπεια» ορίζεται ως «η συμφωνία ανάμεσα στις αρχές και στις πράξεις κάποιου που τηρεί τις υποσχέσεις του». Ειδικά στις σχέσεις, αναφέρεται στα μοτίβα συμπεριφοράς και τις ενέργειες που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας.
Η συνέπεια σχετίζεται με το να είσαι υπεύθυνος, αξιόπιστος και να τηρείς το λόγο σου. Καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό και ενθαρρύνει την ειλικρινή, ανοιχτή επικοινωνία.
Γιατί είναι σημαντική η συνέπεια;
Η συνέπεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης – στις επαγγελματικές και στις προσωπικές σου σχέσεις. Η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, οδηγεί σε μακροπρόθεσμη σταθερότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι και τα δύο μέρη αισθάνονται υποστήριξη, ασφάλεια και αγάπη. Ωστόσο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι συνεπείς.
Δεν υπάρχει μία μεμονωμένη πράξη που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σε εμπιστευτούν. Αλλά είναι η συσσώρευση των μικρών καθημερινών πράξεων που κάνεις (δηλαδή με συνέπεια) που οδηγεί τους άλλους να αρχίσουν να σε εμπιστεύονται.
Όταν δεν τηρείς τις υποσχέσεις σου, οι άλλοι νομίζουν ότι δε σε ενδιαφέρει. Θα σε βλέπουν ως αναξιόπιστο και μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αναγνωρίζονται, είναι μπερδεμένοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι ή ακόμα και ότι δεν τους αγαπούν. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας και με την πάροδο του χρόνου, να απειλήσει το μέλλον της σχέσης.
Γιατί είναι κάποιος ασυνεπής;
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για ασυνέπεια στη συμπεριφορά ενός ατόμου, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τραυματική ανατροφή, η κατάχρηση ουσιών, τα κακά πρότυπα, οι κακές δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων, ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή λόγω συνθηκών ζωής.
5 συμπεριφορές ασυνέπειας
Αλλάζεις ή ακυρώνεις σχέδια
– Λες στα παιδιά σου ότι θα κάνετε κάτι ξεχωριστό μαζί, αλλά αλλάζεις γνώμη επειδή είσαι «πολύ κουρασμένος».
– Κανονίζεις ένα ρομαντικό ραντεβού αλλά ακυρώνεις την τελευταία στιγμή.
– Αργοπορείς σε ραντεβού εργασίας ή με φίλους ή συγγενείς.
Τα λόγια σου δεν ταιριάζουν με τις πράξεις σου
– Λες ότι αγαπάς κάποιον, αλλά αποφεύγεις τις εκδηλώσεις στοργής
– Απειλείς το παιδί σου με πειθαρχία αλλά υποχωρείς όταν γκρινιάζει
– Λες ότι ανυπομονείς να ξαναδείς κάποιον, αλλά είσαι «πολύ απασχολημένος για να βρεθείτε
– Δίνεις πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις πραγματοποιείς
Απότομες αλλαγές διάθεσης
– Λες στα παιδιά σου ότι μπορούν να σε ρωτήσουν οτιδήποτε, όταν το κάνουν, νευριάζεις γιατί είσαι απασχολημένος
– Η διάθεση σου είναι γενικά απρόβλεπτη
– Συχνά από στοργικός μετατρέπεσαι σε απόμακρος στις προσωπικές σου σχέσεις
Τα όρια σου δεν είναι ξεκάθαρα
– Δεν ξέρεις πώς να πεις όχι και δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις
– Δεν εκφράζεις τις ανάγκες ή τις επιθυμίες σου
– Δεν τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις
– Νιώθεις πληγωμένος ή ότι οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται
Δεν επικοινωνείς
– Δεν διατηρείς επαφή – οι κλήσεις ή τα μηνύματα σου είναι σποραδικά
– Αποφεύγεις να μιλάς για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου ή των άλλων
– Κλείνεσαι συναισθηματικά κατά τη διάρκεια άβολων συζητήσεων
Αναγνωρίζεις κάποια από αυτές τις συμπεριφορές; Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι 100% συνεπής. Είναι όμως πολύ βοηθητικό να αναγνωρίσεις τυχόν πρότυπα στη συμπεριφορά σου και να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
10 τρόποι για να ενισχύσεις τη συνέπεια στις σχέσεις σου
Να τηρείς το λόγο σου
Να τηρείς τις υποσχέσεις σου. Αλλά, στη περίπτωση που δεν μπορείς, ενημέρωσε τον άλλο το συντομότερο δυνατό. Εξήγησε με ειλικρίνεια γιατί δεν μπορείς να την τηρήσεις.
Να είσαι υπεύθυνος
Απόφυγε τις δικαιολογίες. Μην πεις «ξέχασα» ή «δεν είχα χρόνο να…». Όταν δικαιολογείσαι, απλώς λες στους άλλους ότι δεν είσαι αξιόπιστος.
Οργανώσου
Αν συχνά ξεχνάς να κάνεις πράγματα που είχες πει ότι θα κάνεις, χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο. Ακόμη υπάρχουν συστήματα υπενθύμισης και στον υπολογιστή και στο τηλέφωνο σου.
Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες
Να ξέρεις τους δικούς σου περιορισμούς. Πρόσεξε να μην υποσχεθείς κάτι που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις.
Επικοινώνησε με συνέπεια
Εξαφανίζει τις παρεξηγήσεις και τις απογοητεύσεις. Μην αποφεύγεις τις δύσκολες συνομιλίες, μην αγνοείς κλήσεις ή μηνύματα. Απάντησε το συντομότερο σε μηνύματα και email.
Σταμάτα να είσαι το «καλό παιδί»
Έχε το θάρρος να πεις όχι. Εάν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, θα θεωρηθείς αναξιόπιστος και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα απογοητευτούν.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη τακτικά
Να δείχνεις στους άλλους ότι εκτιμάς τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τη σχέση σας. Οι πιθανότητες είναι ότι θα ανταποδώσουν, κάτι που θα βοηθήσει να χτίσεις ευτυχισμένες σχέσεις
Υποσχέσου μόνο αν το εννοείς
Βεβαιώσου ότι οτιδήποτε λες, είναι κάτι που πιστεύεις ή αισθάνεσαι πραγματικά. Το να είσαι συνεπής σημαίνει να είσαι ειλικρινής.
Χτίσε υγιείς σχέσεις σταδιακά
Δεν είναι μία μεγαλειώδης χειρονομία που κάνει τη διαφορά. Αντίθετα, επικεντρώσου να κάνεις τις σημαντικές μικρές πράξεις κάθε μέρα.
Πχ. Δώσε στα παιδιά σου την προσοχή σου όταν σου λένε για τη μέρα τους. Κάνε καφέ για τον σύζυγο σου πριν το δικό σου.
Ψάξε σε βάθος τι σε εμποδίζει
Είναι σημαντικό να καταλάβεις γιατί μπορεί να παλεύεις με τη συνέπεια.
Φοβάσαι την οικειότητα; Χρειάζεται να θέσεις υγιή όρια ή να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες; Αναζήτησε επαγγελματική υποστήριξη για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τυχόν προσωπικές προκλήσεις που μπορεί να έχεις από αυτή την άποψη.
Τελικές σκέψεις
Η ανάπτυξη συνέπειας σε οποιαδήποτε σχέση απαιτεί χρόνο, επανάληψη και επιμονή. Κάνε μικρά βήματα και μην περιμένεις πάρα πολλά στην αρχή. Να προσέχεις τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Να σέβεσαι τα όρια τους και να τηρείς τις υποσχέσεις σου.
Η διατήρηση σταθερών σχέσεων έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την ψυχική και σωματική σας υγεία.
Πάνω από όλα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι πράξεις σου είναι πιο σημαντικές από τα λόγια!