Βελτίωσε την Ισορροπία των Ρόλων σου ως Μαμά & Σύντροφος

Από την Ιζαμπέλ Ραζή , Coach Υγείας.

Πριν αναρωτηθούμε πως βελτιώνεται η ισορροπία ανάμεσα στους ποικίλους ρόλους της γυναίκας στην οικογένεια, ας δεχτούμε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα εξαρτάται από πολιτιστικούς, ιδεολογικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς και πολλούς ακόμα παράγοντες. Οι ρόλοι μας είναι μεταβλητοί ανάλογα – μεταξύ άλλων – με το που ζούμε, σε ποια χρονική και ιστορική περίοδο αναφερόμαστε και ποιες είναι οι συνθήκες της διαβίωσης μας. Επίσης, ας το παραδεχτούμε … η λέξη «ρόλος» εμπεριέχει την έννοια του «παιχνιδιού» που πολλές φορές τελικά απλά αναγκαζόμαστε να «παίξουμε» προκειμένου να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες ή οικογενειακά πρότυπα που συχνά δεν αντιπροσωπεύουν το τι πραγματικά είμαστε. Ο ρόλος μας λοιπόν αυτός γίνεται συχνά θέμα «στάτους» και δεν μας ταιριάζει απόλυτα και ως εκ τούτου δεν τον «παίζουμε» καλά. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα…

Έτσι, για να βελτιώσουμε αυτή την ισορροπία, θα πρότεινα αρχικά να βρούμε ποια είναι η θέση που θέλει η καθεμία από εμάς να έχει πραγματικά και ουσιαστικά ως γυναίκα και ως άνθρωπος μέσα στην οικογένεια. Αφού κάνουμε αυτή την εσωτερική αναζήτηση και καταλήξουμε μέσα μας σε κάποια μοτίβα που μας εκφράζουν, τότε δεν θα αναγκαζόμαστε να «παίζουμε» κάποιον ρόλο ανάλογα με το καπέλο που φοράμε (μαμά ή σύντροφος) και οι σχέσεις μας θα εξελίσσονται ομαλά και ευχάριστα μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας, αλληλοεκτίμησης, ουσιαστικής αγάπης, κατανόησης και θαλπωρής.

Απαραίτητο λοιπόν στοιχείο είναι να ξέρουμε τους λόγους που μας κρατάνε σε μία συντροφική σχέση και γιατί θελήσαμε να αποκτήσουμε ένα παιδί με τον σύντροφο μας. Πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της οικογένειας, ποιοι θα είναι οι κανόνες του «παιχνιδιού». Τι περιμένουμε από την οικογένεια που δημιουργήσαμε, πως την έχουμε ονειρευτεί και πως θα μας κάνει ευτυχισμένες και ικανοποιημένες σκορπίζοντας με τον μοναδικό τρόπο αυτό θετικά και μοναδικά συναισθήματα στις οικογενειακές μας σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα όμως θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου «tips»:

– Κάντε σωστή διαχείριση χρόνου.

Όπως ακριβώς και στη δουλειά σας, χωρίς σωστή κατανομή χρόνου, οργάνωση, κατηγοριοποίηση και αυτοματοποίηση θα νιώθετε μόνιμα πιεσμένη και ότι δεν προλαβαίνετε. Σαν να σας κυνηγάει συνέχεια ένα άγριο θηρίο! Αρχικά, σκεφτείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες σας βάσει των προθέσεων σας και των στόχων σας. Στη συνέχεια, υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεστε για την κάθε δραστηριότητα σας και προσπαθήστε να μην αποκλίνετε σημαντικά από τον προγραμματισμό σας. Θα πρότεινα κάθε Κυριακή βράδυ να προγραμματίζετε την εβδομάδα σας και να σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο (όχι ένα απλό «to do list») τις δραστηριότητες κάθε ημέρας. Πρώτα τα επείγοντα, μετά τα αδιαπραγμάτευτα και στη συνέχεια τα πιο «light». Πάντα να υπολογίζετε αρκετό χρόνο. Μην προσπαθείτε να γεμίζετε τις ημέρες σας.

-Μην παραλείπετε ποτέ τον εαυτό σας.

Μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε τον χρόνο που αφιερώνετε στον εαυτό σας. Ότι και αν είναι αυτό. Γυμναστική, κομμωτήριο, βόλτα με μία φίλη, μασάζ. Ο χρόνος για την δική σας ευεξία θα πρέπει να μπαίνει στα «αδιαπραγμάτευτα» και να τον σημειώνετε στην ατζέντα σας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα νιώθετε ότι ασχολείστε μόνο με τους άλλους και με τον χρόνο αυτό θα σας καταπιέσει αφόρητα και θα σας κάνει να κατηγορείτε τους άλλους για οτιδήποτε και να συμβαίνει στην ζωή σας. Έτσι λοιπόν ακόμα και όταν νιώθετε πιθανώς από υπερβολική καλοσύνη ή υπερβάλλοντα ζήλο και αγάπη ότι θέλετε να αφιερώσετε όλον σας τον χρόνο στο παιδί σας ή στον σύντροφο σας, μην το κάνετε. Αφήστε χρόνο για τον εαυτό σας πρώτα. Ότι σας ευχαριστεί εσάς είναι προτεραιότητα. Και, μετά, σκεφτείτε τους άλλους. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά δεν είναι. Είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει μία οικογένεια. Η μαμά, η σύντροφος για να βγάζει τον καλό της εαυτό, πρέπει να νιώθει καλά με τον εαυτό της και άρα να τον φροντίζει ανάλογα και να μην νιώθει ποτέ ενοχές γι’ αυτό.

-Φροντίζετε τη σχέση σας με τον σύντροφο σας.

Μην ξεχνάτε ότι είστε γυναίκα και ότι ο σύντροφος σας σας ερωτεύτηκε πριν γεννηθεί το παιδί σας. Μην του χαλάτε αυτό το όνειρο και καθιερώστε μέσα στην εβδομάδα χρόνο για τους δύο σας μόνο. Τις στιγμές αυτές να είσαστε μόνο μαζί του και να αφήνετε πίσω οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας απασχολεί ή έστω να σας αποσπά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείστε την φαντασία σας και να διανθίσετε τις δραστηριότητες σας με τον σύντροφο. Σκεφτείτε μαζί τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί και πειραματιστείτε. Πχ. μπορεί να είναι ένα μάθημα χορού, μία βόλτα και ένα πικ-νικ στο βουνό, μία συνεδρία διαλογισμού. Προγραμματίστε μία φορά την εβδομάδα να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Και βέβαια μην παραλείπετε τον ερωτισμό και την τρυφερότητα μεταξύ σας … και αυτό θέλει φαντασία και πολλές φορές συνειδητή προσπάθεια. Αν το αφήσετε, σας αφήνει! Είναι σημαντικό και για τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται και ότι η σχέση τους είναι ζωντανή και πραγματική.

-Τονίστε τον ρόλο του πατέρα.

Μιλήστε στο παιδί σας για τη σημασία και την διαφορετικότητα του ρόλου του πατέρα στην οικογένεια. Προσανατολίστε το παιδί σας να εκτιμά τον πατέρα του και τις προσπάθειες που κάνει για να διατηρήσει την ισορροπία στην οικογένεια. Το παιδί (αγόρι ή κορίτσι) πρέπει να θαυμάζει τόσο τη μητέρα του όσο και τον πατέρα του για τους σωστούς λόγους. Εμψυχώστε και τον σύντροφο σας προς την κατεύθυνση αυτή και αφήστε χώρο στη σχέση του συντρόφου σας με το παιδί σας.

-Διατηρείστε μία επαγγελματική δραστηριότητα και κρατείστε το ενδιαφέρον σας ζωντανό για τα κοινά.

Μην αφήσετε την δουλειά σας ή βρείτε άλλη δουλειά που να προσαρμόζεται καλύτερα στις απαιτήσεις της ζωής σας εμπλουτίζοντας τις γνώσεις σας σε κάποιον τομέα που πάντα θέλατε να ασχοληθείτε. Κρατήστε σε επαγρύπνηση το μυαλό σας και τις δεξιότητες σας. Μάθετε μία καινούργια τέχνη ή αναπτύξτε ένα νέο ταλέντο που ίσως σας εκφράζει παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα συνεχίσει να σας θαυμάζει ο σύντροφος σας και ο περίγυρος σας αλλά, ότι πιο σημαντικό, θα διατηρήστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση καθώς και ένα ψιλό βαθμό πίστης στις δυνατότητες σας και στις αρετές σας.

Εν κατακλείδι, η ισορροπία των ρόλων που καλείστε να «παίξετε» εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνετε εσείς και τις προτεραιότητες που θα θέσετε. Η έλευση ενός παιδιού δημιουργεί έντονες αναταράξεις τόσο στη σχέση με τον εαυτό μας όσο και στη σχέση με τον σύντροφο μας. Προϋπόθεση για να υπάρξει μία ισορροπία στις οικογενειακές σχέσεις είναι να βρίσκουμε μία εσωτερική ισορροπία και ηρεμία και πηγές έμπνευσης. Αυτή η ηρεμία θα λειτουργήσει μεταδοτικά και ευεργετικά και αποτελεί το κλειδί για μία ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη οικογενειακή ζωή.


Η Ιζαμπέλ Ραζή είναι Coach Υγείας. Δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη & Ποιοτική Ζωή. Μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο της, που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (Balance Connect Act) μέσω «one -to – one» συνεδριών, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως διεθνής Coach Υγείας από τον οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition και τον Διεθνή οργανισμό IAHC. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης και αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από αλλαγές καριέρας, Δικηγόρος σε πολυεθνικές εταιρείες και σύμβουλος ακινήτων. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με τον άντρα της και τα 3 παιδιά της.

Author