Ολιστική Ευεξία & Τρόποι Υποστήριξης της
Από την Ιζαμπέλ Ραζή – Coach Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε πολλά για την ολιστική ιατρική, την ολιστική διατροφή, την ολιστική ψυχολογία, την ολιστική φιλοσοφία, την ολιστική ομορφιά και πολλές ακόμα ολιστικές ανησυχίες…!
Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών είναι η προσέγγιση του Ατόμου σαν ένα Όλο “Νου-Ψυχής-Σώματος” και, ότι το Όλον αυτό είναι αλληλένδετο και με την φύση.
Η Ολιστική Ευεξία δεν είναι απλά η απουσία ασθένειας αλλά μία βαθιά, ειλικρινή, εσωτερική και ενεργητική αναζήτηση προς μία καλύτερη ζωή, η οποία εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις σωματικές, ψυχικές, πνευματικές, προσωπικές αξίες και επιλογές του καθενός. Εκτός από τον κατά λέξη ορισμό της Ευεξίας, η «καλή συνήθεια», η Ολιστική Ευεξία συνίσταται σε μία συνεχόμενη και ενεργητική δημιουργία Όλου του εαυτού μας κατά την διάρκεια της οποίας εξελισσόμαστε συνεχώς και μαθαίνουμε ότι υπάρχουν προσωπικές υγιείς επιλογές ζωής που μας οδηγούν σε μία καλύτερη και μακροβιότερη κατάσταση ζωής, προς την Ευτυχία και το «ευ ζήν» μας.
Μία από τις κεντρικές ιδέες της Ολιστικής Ευεξίας είναι ότι η ενεργοποίηση της αυτό-θεραπευτικής ικανότητας μας χάρη στις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και της σύνδεσης με τη φύση στηρίζει την ισορροπία μεταξύ της φυσικής, νοητικής, συναισθηματικής και πνευματικής διάστασης του εαυτού μας.
Μάλιστα, σύμφωνα και με το Global Wellness Institute, η Ευεξία (wellness) είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ολιστική προσέγγιση της αφού αφορά τόσο στην σωματική υγεία αλλά και σε όλους τους τομείς του Ατόμου που καλούνται να συνεργαστούν δυναμικά και στοχοποιημένα προς μία βελτιστοποίηση της Ευεξίας.
Έτσι, η πρώτη διάσταση της Ολιστικής Ευεξίας είναι η Σωματική υγεία που εξαρτάται άμεσα από την σωστή διατροφή, τον καλό ύπνο, την αποφυγή τοξικών ουσιών καθώς και την συστηματική και πολύπλευρη άσκηση – σύμφωνα πάντοτε με την βιο-ατομικότητα του καθενός. Κάθε άτομο έχει μοναδικό τρόπο ζωής και βιολογικές ανάγκες. Σύμφωνα με τις αρχές της Ολιστικής Ευεξίας ο άνθρωπος καλείται να τις ανακαλύψει και, να υιοθετήσει τις αντίστοιχες συνήθειες με σκοπό να δημιουργήσει τον Υγιή εαυτό του.
Η Συναισθηματική Ευεξία παίζει εξίσου (αν όχι μεγαλύτερο) ρόλο για τον απλό λόγο ότι αν δεν της δώσουμε την σημασία που της αρμόζει μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη Σωματική Ευεξία. Η αναγνώριση, αποδοχή, έκφραση αλλά και αυτορρύθμιση των συναισθημάτων μας υποστηρίζουν την Συναισθηματική μας Ευεξία και μάλιστα από την παιδική μας ηλικία μας (Leah Kuyper, «The Zones of Regulation»). Πρακτική mindfulness, θεραπεία αλλά και απλές τεχνικές όπως αυτή της τήρησης ενός ημερολογίου βοηθούν στην θετική υποστήριξη της συναισθηματικής μας υγείας.
H Πνευματική διάσταση της Ευεξίας αφορά την προσωπική μας αναζήτηση προς το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξης μας. Δεν σχετίζεται αναγκαστικά με κάποια θρησκευτική πρακτική αλλά με την βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και το σύμπαν. Απλές πρακτικές όπως μία βόλτα στη φύση, ο διαλογισμός αλλά ίσως και μία προσευχή υποστηρίζουν την Πνευματική μας Ευεξία.
Με Κοινωνική Ευεξία αναφερόμαστε στις σχέσεις εκείνες που αναπτύσσουμε και μας παρέχουν ασφάλεια, αγάπη, αποδοχή, υποστήριξη, ζεστασιά, χαρά και χαλάρωση. Η βαθύτερη και ουσιαστική σύνδεση με φίλους, οικογένεια και κοινωνικό περίγυρο μας κάνει ευτυχισμένους όταν υπάρχει αμοιβαία θετική σκέψη και συμπεριφορές που μας βοηθούν στην εξέλιξη μας. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η σύνδεση αυτή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει ουσιαστικά την υγεία μας.
Ειδικότερα, η μοναχικότητα και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν σημαντικά το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο (National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine 2020. «Social Isolation and Loneliness in Older Adults: Opportunities for the Health Care System». Washington, DC: The National Academies Press). Η επιδίωξη να περνάμε ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα αλλά και η ενεργή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις είναι τρόποι -μεταξύ άλλων- για να αυξήσουμε τα επίπεδα της Κοινωνικής μας Ευεξίας.
Η Ψυχική Ευεξία συνδυάζεται άμεσα με όλα τα παραπάνω καθώς μία ανισορροπία σε έναν από τους παραπάνω τομείς θα έχει σχεδόν αυτόματη επίδραση και στον ψυχισμό μας. Όμως επιπλέον εδώ αναφερόμαστε και στον τρόπο που επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά οι γνωσιακές μας δεξιότητες και η διανοητική μας λειτουργία με επιλογές ζωής που κάνουμε. Η ενασχόληση μας με δραστηριότητες που διεγείρουν την περιέργεια μας και αναπτύσσουν τις γνώσεις μας, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά αλλά και προστασία της υγείας του εντέρου με λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών θα βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου μας.
Η Ολιστική Ευεξία είναι προϊόν όλων των παραπάνω στα οποία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την Οικονομική Ευεξία, την Περιβαλλοντική Ευεξία και την Εργασιακή Ευεξία.
Ο κάθε επιμέρους τομέας παίζει καθοριστικό ρόλο στο Όλο του ατόμου και στην συνολική μας κατάσταση Ευεξίας και ικανοποίηση που νοιώθουμε από τη ζωή μας. Η Ολιστική προσέγγιση είναι λοιπόν αυτή που θα μας φέρει την επιθυμητή Ισορροπία, Υγεία και Ευτυχία.
Η Ιζαμπέλ Ραζή είναι Coach Υγείας. Δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη & Ποιοτική Ζωή. Μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο της, που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (Balance Connect Act) μέσω «one – to – one» συνεδριών, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως διεθνής Coach Υγείας από τον οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition και τον Διεθνή οργανισμό IAHC. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης και αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από αλλαγές καριέρας, Δικηγόρος σε πολυεθνικές εταιρείες και σύμβουλος ακινήτων. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με τον άντρα της και τα 3 παιδιά της.