Μήπως είσαι σε Σχέση Rebound και δεν το γνωρίζεις;
Από την Έστα Ράζου, Life & Divorce Coach, Author.
Τι μπορώ να κάνω για να μην την πατήσω; Υπάρχει τρόπος για να την αναγνωρίσω;
Κι ήρθε η στιγμή που βγαίνεις από μια μακρόχρονη σχέση ή από ένα γάμο. Είτε το αποφάσισες εσύ είτε ο/η πρώην σύντροφός σου η αλήθεια είναι μία. Η αλλαγή στη ζωή είναι εδώ και καλείσαι να τη διαχειριστείς.
Δεν είναι όμως μόνη της. Κάθε αλλαγή φέρει μαζί της και μια παρέα που την κρατάει σφιχτά από το χέρι και τη βοηθάει σε κάθε της βήμα. Είναι η μεταβατική περίοδος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστούμε ή να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια περίοδο. Άλλοι παίρνουν χρόνο απομονωμένοι, βιώνοντας την απώλεια, την απόρριψη, την προδοσία κλπ. Άλλοι βγαίνουν αμέσως έξω. Έχουν την ανάγκη να δείξουν ότι τίποτε δεν μπορεί να τους σταματήσει από την ορμή της νέας τους ζωής. Ποστάρουν στα Social, ξενυχτάνε. Βρίσκουν καταφύγιο σε ουσίες, στο αλκοόλ, στο σεξ.
Μια σχέση Rebound έρχεται αμέσως μετά το χωρισμό μας. Συνήθως συμβαίνει επειδή δε θέλω ή δε μπορώ να διαχειριστώ αυτό που μου συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Φοβάμαι να το διαχειριστώ. Μια τέτοια σχέση με βοηθά στο να αποφύγω τον πόνο που νιώθω, την θλίψη, την απογοήτευση. Με βοηθάει να μη νιώθω τόσο μόνος. Από την άλλη, μπορεί να το βλέπω και ως ευκαιρία. Θέλω να κάνω τον πρώην μου να ζηλέψει, είναι ο δικός μου τρόπος για να του δείξω ότι τον ξεπέρασα και ότι είμαι καλά.
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω έρευνες έχουν δείξει ότι οι Rebound Σχέσεις είναι επιφανειακές γι’ αυτό και διαρκούν τόσο λίγο. Το Rebounder άτομο, δηλαδή αυτό που μόλις χώρισε βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως προανέφερα. Θυμό, θλίψη, απογοήτευση, ματαίωση, πικρία με αποτέλεσμα να μην δείχνει ενδιαφέρον για το πρόσωπο που έχει τώρα στη ζωή του.
Παρόλα αυτά το rebounder άτομο φαίνεται να κερδίζει εφόσον
• Αποσπάται η προσοχή του από αυτό που νιώθει.
• Ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του.
• Ανακτά την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, ότι δεν είναι μόνο.
Τι είναι αυτό όμως που σκέφτεται ο/η σύντροφος του Rebounder ατόμου; Σε πολύ δύσκολη κατάσταση τα ερωτήματα συσσωρεύονται μέσα στο μυαλό του. Είμαι υποκατάστατο; Δεν με θέλει πια; Με χρησιμοποιεί;
TA ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ REBOUND ΣΧΕΣΗΣ!
1. Όπως και στο Basket μπορούμε να αντιληφθούμε τη στιγμή που πάει να γίνει rebound άλλο τόσο και στη σχέση μας υπάρχει το Στάδιο ProRebound. Το άτομο μόλις έχει βγει από το γάμο ή τη σχέση του πιθανόν με βίαιο τρόπο, επειδή δεν το περίμενε ή δεν το ήθελε και τώρα αρχίζει να βγαίνει έξω συνέχεια. Συνήθως η αίσθηση που υπάρχει σε αυτά τα άτομα είναι ότι δε θέλουν να χάσουν άλλο χρόνο. Είναι η ανάγκη τους, ενθουσιασμός τους και ο φόβος να μην χάσουν ούτε λεπτό παραπάνω.
2. Επόμενο στάδιο είναι αυτό του MHNA ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ. Αφού το άτομο έχει χωρίσει, έχει βγει και έχει καταλήξει στο άτομο που θέλει δίπλα του ξεκινάει μια κατάσταση όπου σύντομα καταλήγει σε σχέση. Αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από ένταση, από μεγάλο πάθος και ευφορία. Η ανάγκη να νιώσει και να αποδείξει ότι επιτέλους βρήκε το άτομο που του άξιζε, το κάνουν να παθαίνει εμμονή με το άτομο αυτό. Ο κενός χρόνος πηγαίνει αυτόματα στο άτομο που επιλέγει. Κάτι τέτοιο όμως πιθανόν να καταλήξει σε τοξικότητα, αφού ο κλοιός στενεύει. Σκέψεις όπως «είναι η αδερφή ψυχή μου» συνοδεύονται από εκρήξεις ζήλιας που ενισχύουν την τοξικότητα. Αυτό το στάδιο σύμφωνα με έρευνες κρατάει περίπου 6-10 μήνες.
3. Κι έπειτα έρχεται η στιγμή που το άτομο αναρωτιέται αν αυτή η σχέση είναι κατάλληλη για αυτό. Αν του ταιριάζει. Από την στιγμή που θα ξεκινήσουν αυτές οι σκέψεις η συνέχεια είναι αναπόφευκτη. Αρχίζει να αμφισβητεί το σύντροφο και να έχει επικριτική συμπεριφορά απέναντί του. Μαντεύετε τη συνέχεια; Διαμάχες. Και στις διαμάχες υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε να τις λύσουν με συζήτηση και επικοινωνία και να συναποφασίσουν για τη συνέχεια. Είτε να μην μπορούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, αυτό που συμβαίνει. Να μην μπορούν να βάλουν όρια και να συνεχίζουν μέσα στην τοξικότητα. Γι’ αυτό και το στάδιο αυτό ονομάζεται Πραγματικότητα & Διαμάχες.
4. Αναπόφευκτα περνάμε στο ΣΤΑΔΙΟ της ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ. Το Rebounder άτομο μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει τον/ την τωρινή/ό του/της σύντροφο με τον/την πρώην. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Για παράδειγμα σκέφτεται: Έτσι ακριβώς φώναζε και ο/η πρώην μου ή Πω πω! Μα να αντιδρούν το ίδιο; Ή Ο/η πρώην μου δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο ή Ο/η πρώην μου θα έδινε λύση αμέσως σ’ αυτό το θέμα. Αρχίζοντας να συγκρίνει το τωρινό σύντροφο με τον/την πρώην επί της ουσίας αρχίζει όχι μόνο να του/της λείπει ο/η πρώην αλλά και να τον εξιδανικεύει. Η νοσταλγία για όσα πέρασαν οδηγεί το άτομο να σκέφτεται το χωρισμό.
5. Στο τελευταίο στάδιο μιας σχέσης Rebound, το άτομο επιλέγει ανάμεσα σε δύο δρόμους. Είτε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχέση του είναι τοξική, ότι έχει δεσμευτεί με έναν σύντροφο για όλους τους λάθος λόγους, είτε συμπεραίνει ότι η σχέση του είναι υγιής και έχει τη δυνατότητα να προχωρήσουν παρακάτω. Σ αυτό το στάδιο εάν το άτομο επιλέξει ότι αυτή η σχέση είναι υγιής και θέλει να προχωρήσει, το κάνει τόσο συνειδητά που πιθανόν να ξεκινήσει ένα συναισθηματικό δέσιμο. Σ αυτό το στάδιο όντως, η σχέση rebound ίσως και να εξελιχθεί σε μια κανονική σχέση.
Αν αναρωτιέσαι πως θα καταλάβεις μια σχέση Rebound, μοιράζομαι μαζί σου κάποια σημάδια.
ΣΗΜ. Δε σημαίνει ότι αν ο / η σύντροφός σου έχει αυτά τα σημάδια αυτόματα σημαίνει και το ότι είσαι σε μια τέτοια σχέση.
• Είναι συχνά αφηρημένος/-η. Είναι μελαγχολικός, Δεν έχει πολύ κέφι.
• Διατηρεί την κατάσταση μεταξύ σας επιφανειακά για αρκετό καιρό μετά το ξεκίνημά σας.
• Μιλάει αρκετά για τον/την πρώην.
• Πιθανόν να μοιράζονται κάτι. Πχ. Στέγαση κατοικιδίου ή κοινό χόμπι πχ. Άθλημα.
• Τελικά αυτό που νιώθεις σε ανησυχεί. Ξέρεις ότι δε ζηλεύεις, ξέρεις ότι όσο αποστασιοποιημένα και αν προσπαθήσεις να το δεις νιώθεις ότι κάτι δεν σου κολλάει. Έχεις έλλειψη εμπιστοσύνης και κάτι σε δυσκολεύει από το να δεθείς και να επενδύσεις, τελικά, συναισθηματικά.
Για εσένα λοιπόν που βγήκες από μια σχέση ή ένα γάμο, και φλερτάρεις με την ιδέα μιας Rebound Σχέσης, να ξέρεις ότι σε καταλαβαίνω χίλια τις εκατό. Την ανάγκη σου να νιώθεις ασφάλεια, να περάσεις καλά, να νιώσεις ότι σε αγαπούν, ότι αξίζεις, ότι μπορείς. Να σου πω ένα μυστικό; Φυσικά και μπορείς!
Αλλά κάνε το με το λιγότερο επώδυνο τρόπο για εσένα. Όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται στην αρχή, βίωσε το. Ναι πρόκειται για απώλεια. Ναι είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ναι, πονάς! Δώσε το χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει, να βιώσει, να αναγεννηθεί. Γιατί εσύ ξέρεις πολύ καλά ότι μπορείς! Γιατί η στιγμή σου είναι εδώ είναι τώρα και είναι δική σου!
Κι όπως έλεγε ο Τσέζαρε Παβέζε: «Μία και μόνη ηδονή υπάρχει. Να είσαι ζωντανός. Όλα τα άλλα είναι αθλιότητα». Κι εσύ μπορείς να κρατηθείς ζωντανός χωρίς κανένα δεκανίκι. Γι’ αυτό μην παίρνεις αναβολή. Πάρε απόφαση!