Από την Ιζαμπέλ Ραζή – Coach Υγείας.
Ένα μικρό παιδί μαθαίνει να περπατάει. Σηκώνεται σιγά σιγά, κάνει δύο βήματα, “μπράβοοο” του λένε, ενώ ήδη πέφτει και ίσως χτυπάει. Δεν πειράζει, μπορείς, το ενθαρρύνουν, σηκώνεται, ξαναπέφτει και πάλι από την αρχή, απτόητο και ανεπηρέαστο. Έτσι κάπως γίνεται για όλα τα πρώτα κατορθώματα ενός παιδιού. Η αυτοπεποίθηση είναι στα ύψη και το παιδί νιώθει βασιλιάς.
Με τα χρόνια το παιδί γίνεται έφηβος και τότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βάζει το χέρι του ο περίγυρος και αρχίζουν οι περιοριστικές πεποιθήσεις και μαζί με αυτές οι δυσκολίες, τα πρέπει, τα ερωτηματικά, τα ταμπού…ακολουθούν και οι αμφιβολίες «μπορώ; μήπως δεν πρέπει; και τι θα γίνει αν δεν ξανασηκωθώ; θα εξακολουθούν να με θαυμάζουν και να λένε όλοι τι καλά που το κάνω; τι θα πουν για μένα; μήπως τους απογοητεύσω; θα είμαι αρεστός; μήπως δεν είμαι αποδεκτός από τους γονείς μου και τους φίλους μου;».
Τα χρόνια περνούν και ο φόβος της αποτυχίας αλλά και του άγνωστου συχνά μεγαλώνει και αυτόματα χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας και αρχίζουμε να είμαστε αρνητικοί και ανασφαλείς. Ακολουθούν τα «κάνω συνέχεια το ίδιο λάθος, δεν μπορώ, ανησυχώ, δεν ξέρω τί να κάνω, δεν είναι για μένα, δεν έχω ωραίο σώμα, σιγά μην με διαλέξει, δεν θα τα καταφέρω στις εξετάσεις, αποκλείεται να με πάρουν σε αυτή την δουλειά, δεν έχω τα προσόντα, δεν αρέσω σε κανέναν».
Η αυτοπεποίθηση ξεκινά από την αγάπη προς τον εαυτό σου. Μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου ακόμη και όταν κάνεις λάθη. Αγάπη προς εσένα είναι να ζεις με τον εαυτό σου στο παρόν και να είσαι συμφιλιωμένος με όλο σου το είναι και να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου με ειλικρινή τρόπο.
Μία μητέρα, όταν κλαίει το παιδί της, το κρατάει στην αγκαλιά της και το παρηγορεί. Επειδή το αγαπάει του προσφέρει προσοχή με την παρουσία της. Έτσι το παιδί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Αυτή είναι μία υγιής σχέση μητέρας/παιδιού, σωστά; Κάπως έτσι, είναι και μία υγιής σχέση με τον εαυτό σου. Τα σημεία του εαυτού σου για τα οποία δεν νιώθεις καλά και που δεν έχεις αποδεχτεί, είναι αυτά που σε κάνουν να χάνεις την αυτοπεποίθηση σου. Σκέψου το. Είναι σαν το παιδί που κλαίει από φόβο, να μην πάρει την αγκαλιά της μάνας του. Πως θα νιώσει;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αναπτύξεις μία σχέση αγάπης με το «εσωτερικό σου παιδί», όταν τοποθετείς τον εαυτό σου χαμηλά και ζητιανεύεις την αξία σου από άλλους, αντί να πιστεύεις εσύ σε αυτήν. Αγάπα τον εαυτό σου με τα ελαττώματά σου, για να βρεις την αυτοπεποίθηση σου.
Όπως λέει η μέντορας Elizabeth DiAlto, μπορείς να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, εξασκώντας τις πέντε παρακάτω βασικές αρχές:
1. Αποδοχή
Να είσαι ευγενικός και καλός με τον εαυτό σου ανεξαρτήτως συνθηκών. Γράψε ένα γράμμα συγχώρεσης στον εαυτό σου σαν να το έγραφες σε ένα παιδί που κάνει ότι καλύτερο μπορεί ακόμα και αν δεν είναι τέλειο.
Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου. Αντί να λες «δεν είμαι αρκετός, δεν έχω αρκετά» δοκίμασε «νιώθω ασφαλής να είμαι ο εαυτός μου. Νιώθω άνετα. Έχω αυτά που χρειάζομαι. Αξίζω».
Αγκάλιασε το παρελθόν σου, μην προσπαθείς να ξεφύγεις, ακόμη και αν νιώθεις ευάλωτος, θα δεις ότι θα γίνεις τελικά πιο δυνατός.
2. Σεβασμός
Να βάζεις προσωπικά όρια. Να λες ναι όταν θέλεις να πεις ναι και όχι όταν θέλεις να πεις όχι, και να κρατάς την ανάλογη στάση. Επίσης μη λες, όταν θέλεις να πεις όχι “βεβαίως” ή “θα προσπαθήσω”, γιατί μετά θα το μετανιώσεις και θα νιώθεις θυμωμένος!
Σεβάσου τον εαυτό σου και απάντα στο εξής απλό ερώτημα: Που τοποθετώ τον εαυτό μου; Τι ανέχομαι;
Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα. Κάνε πράγματα που δείχνουν αγάπη προς τον εαυτό σου και μην τον βάζεις πάντα τελευταίο. Είσαι ότι πιο σημαντικό υπάρχει.
3. Ενσυναίσθηση
Νιώσε τη δύναμη της παύσης. Ανακάλυψε με προσοχή και περιέργεια τί είναι ακριβώς αυτό που σε ενοχλεί στον εαυτό σου και σε εμποδίζει να τον αγαπάς. Σταμάτα και αναρωτήσου “τι νιώθω; Ποια συνήθεια ακολουθώ; Ποιο είναι το εμπόδιο; Αναστοχάσου, διαλογίσου, ανέπνεε με τον δικό σου ρυθμό, παρατηρώντας τον εαυτό σου με κλειστά μάτια.
4. Επίγνωση
Εξερεύνα τον εαυτό σου. Κάνε αυτό που σου αρέσει. Αναρωτήσου ποιος είσαι πραγματικά και ποια είναι η αλήθεια σου. Αναγνώρισε ότι μπορείς να αλλάξεις. Επέτρεψε στον εαυτό σου να είσαι κάποιος άλλος από αυτόν που ήσουν. Αποσαφήνισε τις προσωπικές αρχές σου. Τι είναι σημαντικό για σένα; Η δημιουργία, η περιπέτεια, η ασφάλεια, η αγάπη, η ειλικρίνεια; Όταν μάθεις, θα νιώσεις ελεύθερος και θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σου.
5. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, το σώμα σου και τους άλλους
Επέτρεψε στους άλλους να ζουν τη ζωή τους και σταμάτα να θέλεις να ελέγχεις τη συμπεριφορά τους. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη σου.
Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Είσαι ασφαλής και μπορείς να εκφράζεσαι και να δρας με τον τρόπο που θεωρείς εσύ καλό για τον εαυτό σου και όχι όπως σου έχουν υποδείξει οι άλλοι. Μπορεί να μη σε εγκρίνουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν κάνεις το σωστό για εσένα.
Άκου και νιώσε το σώμα σου. Νιώσε καλά μέσα σε αυτό. Νιώσε τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου και προσπάθησε να φωνάξεις δυνατά πως νιώθεις. Αν κάτι δεν σου αρέσει, αγάπα το παρόλα αυτά και προσπάθησε να το αλλάξεις με αγάπη.
Και να θυμάσαι ότι το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι μία συνειδητή διαδικασία που θα σε κάνει να νιώσεις αυτοπεποίθηση. Αυτό θα σου επιτρέψει να αντιδράς καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις, να εκφράζεις ελεύθερα τη γνώμη σου, να βρεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου. Και τελικά, να είσαι ευτυχισμένος έτσι απλά.
Και όπως λέει η συγγραφέας Brené Brown, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας, αλλά πιο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας, αγκαλιάζοντας τις ευαισθησίες και τα ελαττώματά μας.
Η Ιζαμπέλ Ραζή είναι Coach Υγείας. Δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη & Ποιοτική Ζωή. Μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο της, που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (Balance Connect Act) μέσω «one-to-one» συνεδριών, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως διεθνής Coach Υγείας από τον οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition και τον Διεθνή οργανισμό IAHC. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης και αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από αλλαγές καριέρας, Δικηγόρος σε πολυεθνικές εταιρείες και σύμβουλος ακινήτων. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με τον άντρα της και τα 3 παιδιά της.