Η Συμβολή του Mindfulness στη Μείωση του Στρες

Από τη Μυρτώ Λεγάκη, Eκπαιδεύτρια Mindfulness.

To mindfulness, που αναφέρεται και ως ενσυνειδητότητα στα Ελληνικά, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διαλογισμού με πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη σε ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Mindfulness ή ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν φέρνουμε την προσοχή μας στο παρόν με διάθεση αποδοχής και χωρίς κριτική. Καλλιεργείται συστηματικά μέσα από την εξάσκηση σε διάφορες απλές τεχνικές εστίασης και επαναφοράς την προσοχής στην αναπνοή, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το σώμα ή οτιδήποτε μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας, αλλά και τη συνειδητή καλλιέργεια θετικών αισθημάτων και ιδιοτήτων όπως καλοσύνη, συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Μέσα από την πρακτική μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος και τις δυσκολίες, να αναγνωρίζουμε τα παγιωμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας και να ζούμε με συνειδητές επιλογές αντί στον αυτόματο πιλότο. Είναι μια συμφιλίωση με τον εαυτό μας ενώ καλλιεργεί και μια βαθιά ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής.

Πού βοηθάει η πρακτική mindfulness;

Πάνω από 5.000 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας βοηθά στη διαχείριση και τη μείωση του άγχους, τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου, βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τονώνει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα, βελτιώνει την ικανότητα εστίασης, συνεισφέρει σε ουσιαστικότερες σχέσεις και μια πιο χαρούμενη ζωή.

Μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το άγχος, να έχουμε περισσότερη διαύγεια και παρουσία στη ζωή μας, να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά, να ζούμε με επιλογή και όχι από αντίδραση, στον αυτόματο πιλότο. Και τελικά να νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και ισορροπία, απολαμβάνοντας περισσότερο τη ζωή μας.

Πώς το mindfulness συμβάλλει στη διαχείριση του στρες

Αποκτούμε περισσότερη επίγνωση των σκέψεων που κάνουμε τη στιγμή που τις κάνουμε. Έτσι, παίρνουμε απόσταση από αυτές, αντί να τις ακολουθούμε και να τις αφήνουμε να μας επηρεάζουν. Μπορούμε έπειτα να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ανταποκριθούμε συνειδητά και από επιλογή, αντί να αντιδράσουμε, πολλές φορές μετανιώνοντας.

Διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Δεν αντιδρούμε αμέσως. Αντίθετα, μέσα από την πρακτική δημιουργείται χώρος ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο πιο σοφό κομμάτι του εγκεφάλου μας και να επιλέξουμε την πιο ώριμη και αμερόληπτη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις πλευρές κάθε ζητήματος.

Αποκτούμε περισσότερη επίγνωση των αναγκών του σώματός μας. Αναγνωρίζουμε πόνους ή δυσκολίες νωρίτερα και επικοινωνούμε καλύτερα με το σώμα μας. Έτσι, μπορούμε να το φροντίζουμε καλύτερα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε με υγεία και ευεξία.

Καλλιεργούμε συναισθηματική νοημοσύνη και αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι γύρω μας.

Αλλάζουμε τη σχέση που έχουμε με το στρες. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τους μηχανισμούς του στρες στον οργανισμό μας και έτσι νιώθουμε περισσότερη δύναμη και αυτενέργεια, αντί να παρασυρόμαστε στη δίνη του. Δεν είμαστε έρμαια των καταστάσεων, αλλά τις βιώνουμε με διαύγεια, ψυχραιμία, αυτοκυριαρχία αλλά και κατανόηση.

Επανερχόμαστε πιο γρήγορα. Γνωρίζουμε πότε και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να επανέλθουμε σε ομοιόσταση και να νιώσουμε καλύτερα μετά από στρεσογόνες καταστάσεις ή περιόδους.

Εστιάζουμε καλύτερα στο παρόν και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνουμε. Έτσι ολοκληρώνουμε οποιαδήποτε εργασία χρειάζεται να κάνουμε πιο αποτελεσματικά και πιο επιτυχημένα, πράγμα που μειώνει το άγχος.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει το mindfulness σύμφωνα με τις έρευνες

Κατάθλιψη & άγχος: Το mindfulness μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης
Ανοσοποιητικό & γήρανση: Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνει τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης επηρεάζοντας το ρυθμό φθοράς των τελομερών
Ηρεμία & ισορροπία: Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, καλλιεργεί ψυχικό σθένος και την ικανότητα αυτορρύθμισης και αυτοκυριαρχίας φέρνοντας μια αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες
Ελλειμματική προσοχή & εστίαση: Εκπαιδεύει το νου να εστιάζει στο παρόν και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής σε ενήλικες και παιδιά με ADHD
Πονοκέφαλοι ημικρανίες: Μειώνει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών με την έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη
Αποτελεσματικότητα & απόδοση: Όταν το σώμα κατακλύζεται από τις ορμόνες του στρες, μειώνονται οι νοητικές μας ικανότητες. Το mindfulness βελτιώνει την ικανότητα εστίασης, τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματική επεξεργασία νοητικών διεργασιών
Ποιότητα ύπνου: Βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αλλά και εκπαιδεύοντας το νου να ησυχάζει από επαναλαμβανόμενες σκέψεις
Επικοινωνία & διαπροσωπικές σχέσεις: Βελτιώνει την παρουσία, την επικοινωνία, την κατανόηση και τη συμπόνοια για τον εαυτό μας και τους άλλους, συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο ουσιαστικών σχέσεων
Φλεγμονές & χρόνιες ασθένειες: Μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονών και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως καρκίνος, ινομυαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές, υπέρταση, διαβήτης κ.ά.

Πώς μπορούμε να εξασκηθούμε;

Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου, πιστοποιημένου εκπαιδευτή mindfulness από διακεκριμένο οργανισμό, μπορείτε να βιώσετε άμεσα οφέλη στη ζωή σας. Στο One Breath Mindfulness Center, με πιστοποίηση από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα Πανεπιστήμια στον κλάδο στις Η.Π.Α προσφέρουμε παγκοσμίου επιπέδου προγράμματα ακόμη και online ώστε να εξασκείστε από την ευκολία του σπιτιού σας.


Η Μυρτώ Λεγάκη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από τα Πανεπιστήμια Μασαχουσέτης και Brown, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και TEDx speaker, ενώ εκπαιδεύεται στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου.
Είναι ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, του πρωτοπόρου οργανισμού στην Ελλάδα που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα για ιδιώτες και εταιρείες που συνδυάζουν νευροεπιστήμη και ψυχολογία με τεχνικές mindfulness και καλλιεργούν επίγνωση, συναισθηματική νοημοσύνη, υγεία και ψυχική ανθεκτικότητα.

Author