Πως Βοηθάει η Ευγνωμοσύνη τη Ζωή μας

Από τη Μυρτώ Λεγάκη, Eκπαιδεύτρια Minfulness.

Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, μας βοηθά όχι μόνο στο να αναγνωρίζουμε όλα τα καλά που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε στη ζωή μας, αλλά και στο να τα ανταποδίδουμε. Γ’ αυτό και ο κοινωνιολόγος Georg Simmel αποκάλεσε την ευγνωμοσύνη “ηθική μνήμη της ανθρωπότητας”. Οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευεξία και αίσθηση ικανοποίησης που νιώθουμε στη ζωή.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης:

  1. Βελτιώνει τον ύπνο
  2. Βελτιώνει τις προσωπικές σχέσεις
  3. Προστατεύει από ασθένειες
  4. Ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση
  5. Τονώνει το αίσθημα της ευτυχίας

Γιατί όμως η ευγνωμοσύνη μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχικά;
Φαίνεται ότι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη αποτελούν μέρος των ιδίων νευρωνικών δικτύων που ενεργοποιούνται όταν περνάμε χρόνο με αγαπημένους φίλους ή νιώθουμε ευχαρίστηση. Αυτές οι περιοχές συνδέονται επίσης σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας σε αυτά, όπως για παράδειγμα τους σφυγμούς της καρδιάς και το επίπεδο σωματικής διέγερσης ενώ σχετίζονται και με την ανακούφιση από το άγχος και τη μείωση του πόνου.

Τα στοιχεία δηλαδή δείχνουν ότι επειδή η ευγνωμοσύνη σχετίζεται με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση αλλά και τη διαχείριση του άγχους, για το λόγο αυτό έχει και θετικά αποτελέσματα στην υγεία σε βάθος χρόνου. Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη, το σώμα χαλαρώνει και έτσι απολαμβάνουμε και όλα τα οφέλη που συνοδεύουν και τη μείωση του στρες.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Μια πρακτική που βοηθά στο να θυμηθούμε αλλά και να τιμήσουμε όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Δε χρειάζεται πολλά – λίγες λέξεις σε ένα χαρτί μερικές φορές την εβδομάδα και λίγος χρόνος για να αναπολήσουμε και να ξανανιώσουμε μέσα στο σώμα μας τα συναισθήματα που μας προκαλούν όλα αυτά για τα οποία ευγνωμονούμε.

Με τα παιδιά
Μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτή την πρακτική και με τα παιδιά μας, σαν μια καθημερινή συνήθεια, δείχνοντάς τους έτσι έμπρακτα όλα αυτά τα πράγματα που εκτιμούμε – μικρά και μεγάλα – όπως το καθαρό νερό που πίνουμε, το σώμα μας, την αναπνοή μας, το ζεστό μας κρεβάτι και όχι μόνο τα πιο εμφανή όπως δώρα ή παιχνίδια.

Αν θέλουμε, μπορούμε να σημειώνουμε μαζί με τα παιδιά πριν τον βραδινό ύπνο αυτά τα “ευχαριστώ” σε μικρά post-it και να τα τοποθετούμε διπλωμένα σε ένα βάζο. Μπορούμε να τα διαβάσουμε στο τέλος της χρονιάς ή και όποτε άλλοτε δεν αισθανόμαστε πολύ ευδιάθετοι ή αισιόδοξοι.


Η Μυρτώ Λεγάκη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από τα Πανεπιστήμια Μασαχουσέτης και Brown, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και TEDx speaker, ενώ εκπαιδεύεται στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου. Είναι ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, του πρωτοπόρου οργανισμού στην Ελλάδα που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα για ιδιώτες και εταιρείες που συνδυάζουν νευροεπιστήμη και ψυχολογία με τεχνικές mindfulness και καλλιεργούν επίγνωση, συναισθηματική νοημοσύνη, υγεία και ψυχική ανθεκτικότητα.

share post to:
Author