Εισαγωγή Στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness): Πρακτική Διαλογισμού
Από το Βασίλη Ξυπολιά, Mindfulness Coach
Η εξάσκηση ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας είναι προσιτή σε όλους μας, είτε μέσω τυπικής πρακτικής εξάσκησης διαφόρων τεχνικών διαλογισμού όπως η σάρωση σώματος (Body Scan), είτε μέσω άτυπης πρακτικής όπως για παράδειγμα όταν χτυπάει το τηλέφωνο, αντί να βιαστούμε να απαντήσουμε αμέσως, να κάνουμε μια μικρή παύση και να εστιάσουμε συνειδητά την προσοχή μας στην αναπνοή.
Βασικά Στοιχεία Της Εξάσκησης
Η ενσυνειδητότητα, βοηθά στο να διακρίνουμε και να αξιοποιήσουμε το μεσοδιάστημα μεταξύ ενός ερεθίσματος (εσωτερικό ή εξωτερικό) και της αντίδρασης μας σε αυτό, αποδυναμώνοντας τις αυτοματοποιημένες σκέψεις και συμπεριφορές μας.
Παρακάτω, παραθέτουμε μερικούς πρακτικούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε και να φέρεται περισσότερη ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σας:
1. Καθορίστε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα σας.
Δε χρειάζεστε απαραίτητα μαξιλάρι διαλογισμού ή οποιοδήποτε είδος ειδικού εξοπλισμού για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ικανότητά σας για ενσυνειδητότητα. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να ορίσετε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο και χώρο μέσα στην ημέρα σας που θα αφιερώσετε για πρακτική εξάσκηση.
2. Παρατηρήστε την εμπειρία σας στο παρόν όπως είναι.
Σκοπός της ενσυνειδητότητας δεν είναι να σωπάσει το μυαλό ή να επιβάλουμε στο νου κατάσταση μόνιμης ηρεμίας. Ο σκοπός είναι να δώσουμε πλήρη και συνειδητή προσοχή στην παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική και με φιλική περιέργεια. Εύκολο στα λόγια…δύσκολο στην πράξη. Το γνωρίζουμε!
3. Αφήστε τις σκέψεις να έρθουν…και να φύγουν.
Όταν παρατηρήσουμε ότι στο νου μας αναδύονται διάφορες σκέψεις – κάτι που είναι φυσιολογικό και θα συμβεί αναπόφευκτα – κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας, μπορούμε να κάνουμε μια νοερή σημείωση (κρίση, πλάνο, ανάμνηση) και να τις αφήνουμε να περνούν και…να φεύγουν.
4. Επαναφέρετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή.
Ο νους πολύ συχνά, παρασύρεται και ξεχνιέται σε «τραίνα» σκέψης. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας είναι η πρακτική της συνειδητής επιστροφής ξανά και ξανά…και ξανά, της προσοχής μας στην άμεση εμπειρία μας την παρούσα στιγμή.
5. Να είστε επιεικείς με την περιπλάνηση του νου σας.
Μην επικρίνετε τον εαυτό σας για τις (όποιες) σκέψεις που αναδύονται. Απλά εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ότι ο νους σας έχει περιπλανηθεί και με επιείκεια τον επαναφέρετε πίσω στο παρόν.
Η πρακτική του διαλογισμού είναι απλή, αλλά όχι εύκολη. Σκοπός είναι να εξασκούμαστε συστηματικά και να έχουμε υπομονή. Τα θετικά οφέλη, σταδιακά θα προκύψουν.
Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάστε τον παρακάτω διαλογισμό και δείτε πώς θα νιώσετε.
Αυτά, είναι τα βασικά στοιχεία της πρακτικής. Έχει συχνά ειπωθεί ότι είναι απλή, αλλά όχι εύκολη. Στόχος είναι να εξασκούμαστε συστηματικά και να έχουμε υπομονή. Τα θετικά οφέλη, σταδιακά θα προκύψουν!
Πηγή: Mindfulness 360
Ο Βασίλης Ξυπολιάς είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης της Mindfulness 360, εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής του προγράμματος MBSR (CFM/UMASS) και mindfulnesscoach. Έχει παρακολουθήσει ακαδημαϊκά προγράμματα εισαγωγής στη Βουδιστική Ψυχολογία στο Kathmandu University (Rangjung Yeshe Institute) και έχει άδεια εκπαιδευτή του προγράμματος Μείωσης Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας – MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) από το UMass Memorial Center και το Mindfulness Center Brown University. Επίσης διαθέτει ακαδημαϊκές γνώσεις στο τομέα της επικοινωνίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MBA) από το Bridgeport University, των ΗΠΑ. Μαζί του έχετε την ευκαιρία να πάρετε βασικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της ενσυνειδητότητας και να ενημερωθείτε για κατάλληλες εκπαιδευτικές επιλογές με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες.