Αρκεί Μόνο η Αισιοδοξία στη Ζωή;

Από τον Dr. Ρήγα Τζελέπογλου, Πρόεδρο ICBS Thessaloniki Business College.

Ενώ η μεν αισιοδοξία μας κάνει να νιώθουμε καλά, η δε απαισιοδοξία μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, πιεσμένοι, ή και αγχωμένοι.

Θεωρείται ότι η αισιόδοξη αντιμετώπιση για τη ζωή βελτιώνει την ευεξία. Αντί όμως να έχουμε μια τεχνητή αισιοδοξία, είναι προτιμότερο να προσεγγίζουμε τις καταστάσεις με ρεαλισμό και να βρισκόμαστε όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Δεν έχει κανένα όφελος να ξεγελάμε τον εαυτό μας. Η μεν αισιόδοξη εκτίμηση, ή και αναμονή ότι κάτι «εξαιρετικό» πρόκειται να συμβεί, η δε απαισιοδοξία να μην περιμένουμε μια θετική εξέλιξη οδηγούν, και οι δύο προσεγγίσεις, στην απογοήτευση και το άγχος. Είναι και οι δύο φαντασιώσεις, μακριά από την πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να πηγαίνουν πάντα όλα καλά! Είναι βέβαια επιθυμητό να αναπτυχθεί μια ψυχική δύναμη για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Θα βοηθήσει σε αυτό η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας; Μπορεί να γίνει. Πρέπει όμως να βρούμε την αναγκαία πίστη για την απόκτηση της αυτοπεποίθησης που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, η οποία τελευταία έχει ιδιαίτερα αυξηθεί και λόγω της πανδημίας.

Για να το πετύχουμε αυτό προτείνονται τα εξής 4 στοιχεία:

  • Να ζούμε στο παρόν. Δηλαδή επειδή ζούμε το παρόν και σκεφτόμαστε το μέλλον, ας το «ζήσουμε» με χαρά, χωρίς ανησυχία για το μέλλον ……
  • Να διαμορφώσουμε ασφαλής περίγυρο. Ένα καλό δίκτυο υποστήριξης από φίλους και συγγενείς μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Στην περίπτωση της πανδημίας είναι χρήσιμη και η επικοινωνία με το διαδίκτυο.
  • Να ταυτιστούμε με κάτι πιο μεγάλο από εμάς. Όπως η Θρησκεία, η ιστορία, ο πλανήτης, η φύση, η ανθρωπότητα, κ.α. Ενώ έχουν καταγραφεί στην ιστορία δυσάρεστα γεγονότα, η ζωή τα έχει αντιμετωπίσει, και έχει συνεχιστεί.
  • Να βρούμε νόημα στη ζωή. Η πηγή όμως του νοήματος είναι διαφορετική για τον κάθε ένα και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και των συνθηκών. Έχει σημασία τι θεωρεί το κάθε άτομο σημαντικό. Μπορεί, πολλές φορές, να είναι κάτι μικρό, ή για άλλους να θεωρείται ασήμαντο. Να εστιάσουμε σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για εμάς.

Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξουμε παλιές συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες. Σιγά σιγά έρχονται οι μεγάλές αλλαγές. Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να απογοητευόμαστε.

Πηγή άρθρου Harvard Medical School


Ο Δρ. Ρήγας Δ. Τζελέπογλου είναι Πρόεδρος του ICBS THESSALONIKI BUSINESS COLLEGE και Μέλος Δ.Σ. επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει διατελέσει καθηγητής Μάνατζμεντ και Στρατηγικής ημεδαπών και αλλοδαπών (Kingston University, U.K.) ιδρυμάτων και φορέων. Υπήρξε σύμβουλος επί θεμάτων οργάνωσης και μάνατζμεντ (ICAP HELLAS AE) για πάνω από 20 χρόνια και Μέλος της Διοίκησης για πολλά έτη μεγάλων οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως (Helexpo-ΔΕΘ, ΚΘΒΕ, ΕΛΠΑ, ΕΠΑΒΕ, ΣΒΕ, PROPELLER CLUB USA, PORT OF THESSALONIKI, ROTARY CLUB, ΕΔηΒ, CDRSEE κ.α.).

Author