7 Λόγοι που Μένουμε σε μια Δουλειά που δεν μας Αρέσει & 2 Ασκήσεις που θα σε “Ξεκολλήσουν”

Της Χριστίνας Δρακοπούλου, Hypnotherapist Coach

Πολλαπλές έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων στη σύγχρονη Δυτική κοινωνία δεν είναι ευχαριστημένο στη δουλειά που είναι ήδη, ειδικότερα στη μετά-covid εποχή.

Από την άλλη, όταν βρίσκουμε νόημα σε αυτό που κάνουμε, έχουμε περισσότερη όρεξη, διάθεση, δημιουργικότητα, νιώθουμε πιο γεμάτοι. Πολλοί όμως δε βρίσκουμε νόημα στη δουλειά που κάνουμε. Πώς αλλάζει αυτό;

Συχνά οι λόγοι που μας κάνουν να μένουμε σε μια δουλειά που δεν αγαπάμε βρίσκονται στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στη νοοτροπία μας, σε περιοριστικές πεποιθήσεις και τυφλά σημεία που δε γνωρίζουμε ότι καθοδηγούν τη σκέψη μας. Κάποιοι από αυτούς:

1. Δεν έχω επιλογή

Η μεγαλύτερη αλλαγή συντελείται όταν καταλάβουμε ότι ο μόνος υπεύθυνος για εμάς είμαστε εμείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη μας και όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε πόσο δυναμωτικό και χρήσιμο είναι αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε προς τη ζωή που θέλουμε. Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για εμένα, πώς φαντάζομαι τη ζωή μου;

2. Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω

Λογική σκέψη μεν αλλά πρέπει να της επιτρέπουμε να μας παραλύει; Η Dr. Carol Dweck που μελετά το growth & fixed mindset, καταδεικνύει ότι ένας “εχθρός” του να μην καταφέρνουμε αυτά που θέλουμε είναι ο φόβος της αποτυχίας. Αν αλλάξουμε νοοτροπία και δούμε την “αποτυχία” (κακή και σκληρή λέξη) σαν μια ευκαιρία για μάθηση στο συνεχές ταξίδι μας για βελτίωση, τότε αλλάζει και η ένταση που έχει.

3. Δεν έχω χρόνο

Για να μάθεις κάτι καινούργιο θέλει χρόνο και υπομονή. Μπορεί να υπάρχουν κάποια μέρη αυτού που θέλεις να μάθεις που τα ξέρεις ήδη. Αυτά που δεν τα ξέρεις μπορείς να ξεκινήσεις να τα μαθαίνεις. Συνήθως υπερτιμάμε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε βραχυπρόθεσμα (θέλω να τα έχω όλα αύριο) αλλά υποτιμάμε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείς να αρχίσεις να αφιερώνεις λίγο χρόνο σε συντονισμένες προσπάθειες κάθε μέρα, λίγη ώρα για να φτιάξεις ένα μέλλον που θέλεις.

4. Δεν ξέρω τίποτα για τη νέα εργασία

Αυτός ο τρόπος σκέψης αποτελεί μια Γενίκευση και είναι ένα γνωστικό λάθος που δε σου επιτρέπει να δεις όλη την αλήθεια. Αν ένας φίλος σου έλεγε αυτή τη φράση, δε θα του έλεγες ότι υπάρχουν πράγματα που δε βλέπει; Με αυτό τον τρόπο κι εσύ δε βλέπεις δεξιότητες / ταλέντα / αξίες και προσόντα που έχεις να προσφέρεις. Μια ενδελεχής ανασκόπηση και καταγραφή των ταλέντων σου και των δεξιοτήτων σου θα σε βοηθήσει πολύ.

5. Δε γίνεται να αλλάξω δουλειά, αυτό έχω σπουδάσει

Σύμφωνοι. Πολλοί έχουμε επενδύσει χρόνια και χρήματα και κόπο σε έναν τομέα που επιλέξαμε και ακολουθήσαμε. Τον τομέα όμως αυτό τον επιλέξαμε πριν κάποια χρόνια, όταν ήμασταν ένας άλλος άνθρωπος, με άλλες πληροφορίες και άλλα θέλω. Τώρα είμαστε άλλοι άνθρωποι, θέλουμε άλλα πράγματα. Σκέψου με βάση το αποτέλεσμα, το μελλοντικό σου εαυτό: όταν βγω στη σύνταξη, θα μετανιώσω που δεν άλλαξα δουλειά και δεν το προσπάθησα; Πώς θέλω να αισθάνομαι στη ζωή μου; Ποιος θέλω να είμαι;

6. Είμαι μεγάλος/η για αυτά

Και αύριο θα είσαι ακόμα μεγαλύτερος. Αν τώρα είσαι 35 χρονών, είσαι λιγότερο από το μέσο της ζωή σου. Αν είσαι μεγαλύτερος/η, πάλι έχεις πολλά χρόνια ζωής μέχρι τη σύνταξη. Πολλές φορές αυτά που πετυχαίνεις όντας μεγαλύτερος έχουν περισσότερο νόημα για εσένα, γιατί έχεις πλέον άλλα κριτήρια, ανάγκες και δεξιότητες.

7. Ποια επιχείρηση θα με προσλάβει;

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες δίνουν βάση στην εμπειρία και στις ήπιες δεξιότητες/ soft skills. Μια καλή κατανόηση του εαυτού μας και μια αποδοχή των ταλέντων/ δεξιοτήτων/ δυνατοτήτων μας, μας ξεκαθαρίζει πολύ το τοπίο. Επίσης, είναι πλέον γνωστό ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να μαθαίνει μέχρι να πεθάνει, άρα μπορούμε αυτά που δεν έχουμε/ δεν ξέρουμε, να τα μάθουμε.

Πολλές από τις παραπάνω σκέψεις/ πεποιθήσεις είναι συνήθειες παγκοσμίως. Επειδή λοιπόν είναι συνήθειες, μας φαίνεται πιο δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι είναι περιοριστικές πεποιθήσεις και μάλιστα πολύ περιοριστικές. Τις αποδεχόμαστε σα να είναι δεδομένες και όμως δεν είναι.

Δύο ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν

Α. Κάνε μια λίστα από τότε που ήσουν 0 μέχρι σήμερα με όλα αυτά που πίστευες ότι δε θα καταφέρεις και τελικά όχι μόνο κατάφερες, πολλά είναι πλέον δεύτερη σου φύση. Για παράδειγμα: έμαθες να μιλάς, να περπατάς, να κάνεις ποδήλατο, να μιλάς μια ξένη γλώσσα, να παίζεις ένα μουσικό όργανο, να οδηγείς, να κάνεις τη δουλειά σου, να είσαι γονιός, να είσαι καλός φίλος κτλ. Κάνε μια ενδελεχή λίστα με όλα μα όλα αυτά που έχεις πετύχει, όλα αυτά που σε κάνουν εσένα περήφανο για τον εαυτό σου.

Β. Όταν κάνεις αυτή τη λίστα (και όχι πριν), φαντάσου τον εαυτό σου στο τέλος της ζωή σου να διηγείσαι την ιστορία σου στον αγαπημένο σου ανιψιό που σε θαυμάζει. Τι θα ήθελες να λες για το μέλλον σου από εδώ και πέρα; Θα ήταν μια ιστορία γλυκόπικρη και γεμάτη μετανιώματα; Θα ήταν μια ιστορία έμπνευσης; Μπες στο ρόλο και φαντάσου το.

Η ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον υπάρχουν τρόποι και τεχνικές, όπως ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και η Υπνοθεραπεία, που σε βοηθούν να αλλάξεις άμεσα και αποτελεσματικά τη νοοτροπία σου, να αποκτήσεις δεξιότητες και να πορευτείς προς τη ζωή που επιθυμείς.

Εσύ μπορείς σήμερα να αποφασίσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αν είχες όλες τις επιλογές, πώς θα σχεδίαζες τη ζωή σου;


Η Χριστίνα Δρακοπούλου είναι CertifiedMasterLifeCoach που ειδικεύεται στο Life-Coaching, NeurolinguisticProgramming, Hypnotherapy & TimeLineTherapy. Έχει αλλάξει αρκετές φορές καριέρα στη ζωή της, ανάλογα με το τι αγαπά να κάνει, και τα έκανε με αρκετή επιτυχία. Συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αυτά που αγαπάμε και μας παθιάζουν. Έχει εργαστεί σαν Κλινικός Διαιτολόγος, έχει συν-ιδρύσει μια πετυχημένη αλυσίδα ξενοδοχείων, έχει ασχοληθεί με τη διακόσμηση ξενοδοχείων και συνεδριακών χώρων, έχει ασχοληθεί ενεργά με ομάδες εθελοντών, περιβαλλοντικούς οργανισμούς καθώς και με το κομμάτι της εκπαίδευσης.

Author