4 Σημάδια να Εμπιστευτείς τη Διαίσθηση σου
Από τη Στεφανία Τσαουσίδου, Life Coach Θετικής Ψυχολογίας
Τί είναι η διαίσθηση;
Η διαίσθηση περιλαμβάνει μια αίσθηση γνώσης χωρίς να γνωρίζει κανείς πώς ξέρει, με βάση την ασυνείδητη επεξεργασία των πληροφοριών.
Είναι Σημαντική η Διαίσθηση;
Με μια λέξη, ναι.
Η διαίσθηση προσφέρει μείωση του συνολικού γνωστικού φορτίου και την ικανότητα να ανταποκρίνεται άμεσα, παρέχοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στη γνώση και στη λήψη αποφάσεων – παρόλο που μπορεί να αψηφά την ανάλυση.
Ποια είναι τα σημάδια της διαίσθησης;
Όπως και οι άλλες πέντε αισθήσεις σου, η διαίσθηση μπορεί να προκαλέσει σωματικά σημάδια όπως :
1.Νιώθεις σαν να έχεις ένα σφίξιμο στο στομάχι.
2. Νιώθεις μια ένταση στο σώμα σου.
3. Νιώθεις ότι θα έπρεπε να αποφύγεις μια συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να ξέρεις γιατί και έπειτα ανακαλύπτεις ότι θα είχες κινδυνεύσει αν ήσουν εκεί.
Η ιδέα της διαίσθησης ακούγεται υπέροχη, σε οδηγεί στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ακούνε τα σήματα που τους στέλνει το σώμα τους.
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε ότι η διαίσθηση ωφελεί σημαντικά τη λήψη αποφάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι μη συνειδητές πληροφορίες μπορούν να αυξήσουν την ακρίβεια, την ταχύτητα και την εμπιστοσύνη των αποφάσεων.
Πότε ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσεις τη διαίσθηση σου
Καταλαβαίνεις ότι η διαίσθηση είναι έμφυτη. Καταλαβαίνεις ότι το σώμα σου στέλνει σήματα που μπορεί να είναι η διαίσθηση σου.
Εμπιστεύσου τη διαίσθηση σου όταν…
1. Αφορά την ασφάλεια σου
Όταν τα πράγματα φαίνονται στραβά σε μια κατάσταση, δεν πρέπει να αγνοήσεις αυτό που αισθάνεσαι. Ποτέ μην αγνοείς τη διαίσθηση σου όσον αφορά την ασφάλεια σου. Εάν έχεις μια αίσθηση που είναι ή σχετίζεται με την ασφάλεια σου σε μια τοποθεσία, κατάσταση ή ακόμα και μια διαφωνία, να την ακούς πάντα. Μπορεί να είναι αυτή η λεπτή φωνή που σε αποτρέπει από τον κίνδυνο.
2. Κάτι δεν λειτουργεί σε μια σχέση
Αν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου με τον σύντροφο σου, μην το αγνοήσεις. Αντιθέτως, να είσαι περίεργος και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν κάτι συμβαίνει
3. Όταν αμφιβάλλεις για τις ικανότητες σου
Όταν αντιμετωπίζεις ένα αίτημα που σε βγάζει από τη ζώνη άνεσης σου, είναι εύκολο να αισθάνεσαι ανασφαλής. Η αυτοαμφιβολία είναι το να μην έχεις αρκετή πίστη στον εαυτό σου. «Ποτέ μην αγνοείς τη διαίσθηση σου όταν γνωρίζεις ότι είσαι ειδικευμένος σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτό μπορεί να είναι «σύνδρομο του απατεώνα». Το να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ακούει τη διαίσθηση σου μπορεί να είναι πολύτιμο για εσένα ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά.
4. Αφορά την υγεία σου
«Ο κύριος σκοπός της διαίσθησης σου είναι να διατηρήσεις το σώμα σου ασφαλές και στην αρχαιότητα, αυτό επεκτείνονταν στο να «γνωρίσεις» ποια τροφή ή πηγή νερού ήταν ασφαλές να φας ή να πιείς. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό μπορεί επίσης να μοιάζει με ημικρανίες, πονοκεφάλους ή πεπτικές διαταραχές όταν βρίσκεσαι γύρω από τοξικούς τύπους προσωπικότητας. Δώσε προσοχή στα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου γιατί είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο για να σε κρατά ασφαλή» λέει η Lodato.
Υπερανάλυση ή Διαίσθηση;
Ίσως ανήκεις στους ανθρώπους που ανησυχούν συνεχώς. Πώς ξέρεις αν είναι η διαίσθηση σου ή υπερβολική σκέψη; Μπορεί να ανησυχείς για κάθε λεπτό. Υπεραναλύεις καταστάσεις. Έτσι, είναι δύσκολο να καταλάβεις αν αυτό που νιώθεις είναι απλώς ότι σκέφτεσαι υπερβολικά μια κατάσταση ή πραγματικά η διαίσθηση σου προσπαθεί να σε κατευθύνει.
Τρόποι να δεις τη διαφορά Διαίσθηση ή Υπερανάλυση
«Η διαίσθηση θα έρχεται πάντα ως ουδέτερη επικοινωνία. Ποτέ δεν θα σου «πει» τι να κάνεις. Θα προτείνει, εκτός και αν υπάρχει σαφής απειλή ή κίνδυνος για το φυσικό σου σώμα. Το να ακούς τη διαίσθηση σου συνήθως μοιάζει σαν «ίσως να θέλεις να πας από εδώ» αντί του «πήγαινε από εδώ ή αλλιώς», λέει η Lodato. «Η υπερβολική σκέψη αναφέρεται γενικά σε επαναλαμβανόμενες, μη παραγωγικές σκέψεις όπου οι άνθρωποι «μηρυκάζουν» για το μέλλον ή «ανησυχούν» για το παρελθόν».
6 Ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη διαίσθηση
Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν να έχεις πρόσβαση και να αναπτύξουν τη διαίσθηση σου είναι οι εξής:
«Νιώθεις ότι είναι το σωστό πράγμα να κάνεις;»
«Φαίνεται να είναι η σωστή απάντηση;»
«Πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι την x κατάσταση;»
«Έχεις μια προαίσθηση για αυτό;»
«Παρατηρείς μια αντίδραση κάπου στο σώμα σου;»
«Αν ήξερες την απάντηση, ποια θα ήταν;»
Εμπιστοσύνη και διαίσθηση
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να αγνοήσουν τη διαίσθηση τους παρά μόνο μετά το γεγονός. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να κερδηθεί, αλλά νομίζω ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να μαθευτεί. Είναι μια διαδικασία να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου», καταλήγει η Lodato. «Αλλά μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που θα κάνεις στον εαυτό σου, δίνοντας σου τη δυνατότητα να ζήσεις μια πλήρη και στενευμένη ζωή που αγαπάς»
Αξίζει να κάνεις την προσπάθεια να ακούς το σώμα σου και να εστιάζεις στα νοητικά σου σήματα.
Τελικές σκέψεις
Η διαίσθηση είναι μια φυσική διαδικασία και είναι ευρέως αποδεκτό ότι όλοι έχουμε κάποια εγγενή διαισθητική ικανότητα.
Όταν αξιοποιούμε και εφαρμόζουμε τη διαίσθηση, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο άνετα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε την ακρίβεια των διαισθητικών αποφάσεων. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ασυνείδητες διαδικασίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Όμως η λήψη αποφάσεων είναι πιο αποτελεσματική όταν τόσο η αναλυτική όσο και η διαισθητική συλλογιστική χρησιμοποιούνται μαζί.
Πηγές
– Epstein, S. (2010). Demystifying intuition: What it is, what it does, and how it does it. Psychological Inquiry, 21(4), 295–312.
–Hogarth, R. M. (2001). Educating intuition. Chicago, IL: University of Chicago Press.
–Lufityanto, G., Donkin, C., & Pearson, J. (2016). Measuring intuition. Psychological Science, 27(5), 622–634.
–Pétervári, J., Osman, M., & Bhattacharya, J. (2016). The role of intuition in the generation and evaluation stages of creativity. Frontiers in Psychology, 7.
–Ward SJ, King LA. Individual differences in reliance on intuition predict harsher moral judgments. J Pers Soc Psychol. 2018;114(5):825-849.