Τι Μπορεί να σου Μάθει ο Πρωταθλητισμός για να Έχεις Πειθαρχία στη Ζωή σου

Από την Άννα Παπαγεωργίου, Πρωταθλήτρια Ιππασίας

Αναμφίβολα η πειθαρχία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα κάθε πρωταθλητή. Έχοντας υπάρξει στο χώρο της ιππασίας από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ξέρω πως ένας πρωταθλητής είναι αδύνατον να φτάσει να γίνει πρωταθλητής αν δεν έχει μάθει πρώτα να είναι πειθαρχημένος. Αν δεν υιοθετήσει την ικανότητα να συμπεριφέρεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ανεξαρτήτως του πως αισθάνεται εκείνη την περίοδο η στιγμή. Δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι κάτι που επιτυγχάνεται σταδιακά και γίνεται στοιχείο του αθλητικού χαρακτήρα αλλά και της προσωπικότητας ενός πρωταθλητή μέσα στα χρόνια.

Εκτός από τη σπουδαιότητά της, στον πρωταθλητισμό, η πειθαρχία είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο και για την ζωή. Το να μάθεις να παίζεις δίκαια, να σέβεσαι και να ακολουθείς συγκεκριμένους αγωνιστικούς κανόνες αλλά και τις προπονητικές οδηγίες στον ιππικό στίβο δε διαφέρει καθόλου και από το στίβο της πραγματικής καθημερινής μας ζωής. Συνδέεται μάλιστα άμεσα με κάποιες βασικές αρχές και ανθρώπινες αξίες όπως η αφοσίωση, ο σεβασμός, η ταπεινότητα αλλά και η δυνατότητα να κάνουμε επιλογές και θυσίες για την επίτευξη των στόχων μας.

Ένας αθλητής υψηλού επιπέδου πρέπει να είναι πάντα αφοσιωμένος στους στόχους του και για να τους πετύχει μαθαίνει πώς να δουλεύει σκληρά. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις τόσο από τον προπονητή και από τους ανθρώπους που σε στηρίζουν, όσο και από εσένα τον ίδιο. Όταν δουλεύεις καθημερινά ώρες ολόκληρες υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μόνο και μόνο γι’ αυτό το ένα, ενάμισι λεπτό στον αγωνιστικό στίβο, φυσικά και έχεις απαίτηση και συ να καταφέρεις να δίνεις κάθε φορά τον καλύτερο σου εαυτό.

Ένας πρωταθλητής μαθαίνει να κάνει θυσίες. Όταν η νίκη, η συμμετοχή στην εθνική ομάδα, και κατ’ επέκταση στις μεγαλύτερες ιππικές διοργανώσεις είναι κάτι που το θέλεις όσο τίποτε άλλο, μαθαίνεις να αφήνεις πίσω αλλά πράγματα. Παρέες, διακοπές, δικούς σου ανθρώπους. Είναι κάτι δύσκολο που ειδικότερα σε μικρότερη ηλικία είναι μία τεράστια πρόκληση, όμως αξίζει. Ό,τι θυσία έκανα μέχρι τώρα θα την ξαναέκανα χίλιες φορές. Σε κάνει πιο δυνατό. Όταν μπαίνεις στην Εθνική ομάδα εκπροσωπώντας τη χώρα σου ή καταφέρνεις και κερδίζεις αυτό το σημαντικό αγώνα, το συναίσθημα και μόνο σου μαθαίνει τη σημασία της σκληρής δουλειάς. Η χαρά που ένιωσα όταν κατάφερα και μπήκα στην ομάδα που θα συμμετείχε στο κύπελλο Εθνών στη Βουλγαρία, το 2018, και το κερδίσαμε, ήταν απερίγραπτη. Η συγκίνηση, και η ευχαρίστηση. Πως οι κόποι οι δικοί μου και των ανθρώπων που παλεύουν για μένα και με στηρίζουν, ανταμείβονται. Όμως επειδή οι χαρές είναι μισές από τις λύπες έμαθα και να είμαι ταπεινή. Όσο γρήγορα μπορείς να ανέβεις για μία στιγμή τόσο γρήγορα μπορεί και να πέσεις για πολύ παραπάνω.

Όταν είσαι πειθαρχημένος μαθαίνεις και να σέβεσαι. Να σέβεσαι τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι καθημερινά. Αυτούς που παλεύουν για σένα και με σένα. Τον προπονητή, τον σταβλίτη σου, αυτούς που ώρες ασχολούνται με την προπόνηση τη δική σου και του αλόγου όσο και με την φροντίδα του. Στο συγκεκριμένο άθλημα έχεις και ένα συναθλητή που δε μιλάει. Και αυτόν πρέπει να μάθεις να τον σέβεσαι και να τον καταλαβαίνεις. Μόνο τότε θα πετύχεις.

Μην έχοντας πειθαρχία ακόμα και ο πιο μικρός στόχος μπορεί να μοιάζει με βουνό. Αντίθετα, ένας πειθαρχημένος άνθρωπος, μπορεί να καταφέρει τα πάντα τόσο στον αθλητικό στίβο όσο και στην πραγματική του ζωή.


Η Άννα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Σιάτιστα και μετά στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Κολλέγιο Anatolia. Σπούδασε στην Αθήνα Shipping Management και μετά μετακόμισε στην Ιταλία για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Ιππασία και τους αγώνες. Τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ώστε να ασχοληθεί με το δικό της project, το αθλητικό ιππικό κέντρο IPPOS CLUB.

Σημαντικές διακρίσεις
2η πρωταθλήτρια Παίδων 2010
Πρωταθλήτρια Νέων Ιππέων 2014
2η Βαλκανιονίκης 2014
1η Κυπελλούχος Ενηλίκων 2017
2η Πρωταθλήτρια Ενηλίκων 2017
2η Πανελληνιονίκης Ενηλίκων 2017
1η Θέση με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο στο Bojouristhe 2018

share post to:
Author