Από το Χρήστο Γαρέφη, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Τριάθλου.
Αυτός που κινείται ζει περισσότερο. Ο χρόνος είναι αίσθηση και όχι σταθερή σχέση.
Στο πεπρωμένο του Βολταίρου ο επίλογος για τον χρόνο περιγράφει τα εξής:
- Τίποτε δεν είναι πιο μεγάλο γιατί είναι το μέτρο της αιωνιότητας.
- Τίποτε δεν είναι πιο μικρό αφού ποτέ δεν φτάνει για τα σχέδια μας.
- Τίποτε δεν είναι πιο μακρύ για αυτόν που περιμένει.
- Τίποτε δεν είναι πιο σύντομο για αυτόν που είναι ευτυχισμένος.
Όλοι μας τον παραμελούμε και όλοι στο τέλος λυπούνται για την απώλεια του.
Τίποτε δεν γίνεται χωρίς αυτόν. Μας κάνει και ξεχνάμε ότι είναι ανάξιο για το μέλλον ενώ χαρίζει την αθανασία στην αξία.
Την αίσθηση του χρόνου μετά τα 65 την διαβάζουμε μέσα μας διαφορετικά. Νέοι κάποτε χωρίς ξυπνητήρι δεν ξυπνούσαμε. Τώρα σηκωνόμαστε χαράματα με προσμονή και γνώση. Έχουμε καταλάβει πόσο μάταιες είναι οι εκρήξεις της ψυχής. Το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα ήταν αυτό.
Απαλλαγμένη η τρίτη ηλικία από τον πιο ύπουλο εχθρό μας που είναι ο θυμός έχει στην διάθεση της περσότερο χρόνο.
E=m c2
Εφ όσον η ενέργεια εξαρτάται από την ταχύτητα.
Εφ όσον ο αθλητισμός είναι κίνηση.
Εφ όσον αγώνες ίσον προσμονή.
Και προσμονή ίσον χαρά.
Η χαρά μας λείπει και την έχουμε χάσει με όλα που συμβαίνουν. Μαζί της έχουμε χάσει και την ευγνωμοσύνη προς το δώρο της ζωής.
Χαρά έχουν τα παιδιά και δεν τα ακουμπάει ο κορονοιός. Την χαρά θα βοούμε σε κάθε εκκίνηση σε κάθε αγαπημένο τραγούδι σε κάθε κόκκινο δειλινό.
Την ευγνωμοσύνη θα βοούμε στη πιο γνήσια μορφή της σε κάθε τερματισμό που σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά στον ουρανό. Είναι η στιγμή που σου κατοχυρώνει το δικαίωμα της τέλειας ενδοσυνεννόησης και συνεργασίας μυαλού και σώματος για χάρη της ψυχής και τότε βλέπεις την ζωή όπως αρμόζει. Τότε ο χρόνος επιβραδύνει και η ζωή μας δεν κυλάει σαν νεράκι.
Η τρίτη ηλικία πρέπει να πάρει την ευκαιρία της και να βάλει κίνηση στην καθημερινότητα της. Τώρα που έχουμε με το μέρος μας την γνώση και την σοφία των χρόνων που πέρασαν. Γιατί μάλλον πρέπει να περάσουν αρκετές 10ετιες για να καταλάβεις πόσο μάταιες καταστάσεις και έννοιες είναι η σύγκρουση, η αντιπαράθεση, ο καυγάς, η αλαζονεία, η οργή, η ματαιοδοξία. Η ανθρώπινη φύση δεν μας αφήνει στην πλειοψηφία μας να το καταλάβουμε νωρίτερα.
Η τρίτη ηλικία για εμένα έχει τη δυνατότητα της γαλήνης και της ευτυχίας περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Επιμένω και το πιστεύω χωρίς να επιδιώκω απλά και μόνο να δώσω κουράγιο.
Με λίγη στοχευμένη κίνηση – προπόνηση πραγματικά μπορούμε να ζήσουμε πολύ περισσότερο σε αίσθηση χρόνου που σαν έννοια επικρατεί του πραγματικού όπως απέδειξε ο Αϊνστάιν.
Ο Χρήστος Γαρέφης (Θεσσαλονίκη, 1955) σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο και πρωταθλήτρια κολύμβησης Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας 2 παιδιών. Έχει γνωρίσει σε 30.000 παιδιά και ενήλικες το άθλημα της κολύμβησης από το 1980 έως σήμερα, μέσα από την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης και ιδιοκτήτη του Salonica Tennis Club. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης από το 1982-1989. Ως αθλητής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε 4 ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, υδατοσφαίριση ιστιοπλοΐα, τρίαθλο). Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 στην ιστιοπλοΐα με συναθλητή τον Ιορδάνη Πασχαλίδη όπου πήραν την 12η θέση. Από το 2012 ασχολείται με το τρίαθλο και έχει στην κατοχή του 14 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Χρήστος Γαρέφης έχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και αθλητών που τον συμβουλεύονται, εμπνέονται, γυμνάζονται μαζί του είτε με τα προγράμματα του, είτε από κοντά, είτε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.