Η Σχέση της Yoga με την Ψυχική μας Υγεία & Ευημερία

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Η εξέλιξη και η πρόοδος της επιστήμης έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα πολύτιμα εργαλεία και θεραπείες που παρατείνουν το προσδόκιμο της ζωής μας και έχουν βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα της σε υλικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά το κυνήγι της ευτυχίας, του ουσιαστικού νοήματος της ζωής μας, η σχέση μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας συνεχίζουν να μας απασχολούν και να αναζητούμε την πλήρωση τους.

Η συνεχής αυτή ανεκπλήρωτη αναζήτηση τους σχετίζεται όχι μόνο με κάποια συναισθήματα μας όπως δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, άγχος, θυμός, φόβος, θλίψη κ.α αλλά με την ίδια τη σωματική και ψυχική μας υγεία και τη δυνατότητα μας να τη διατηρούμε και να την ανακτούμε όταν τη χάνουμε.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, υποδηλώνει ότι η άσκηση της γιόγκα μπορεί να έχει θετική συνεισφορά σε άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ανησυχίας, άγχους, στρες ή κατάθλιψης.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, βάσει αντίστοιχων μελετών, πιστεύει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πρακτική της γιόγκα είναι μια προσέγγιση χαμηλού κινδύνου και υψηλού οφέλους για τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Έχει παρατηρηθεί ότι η τακτική πρακτική της γιόγκα, σε ψυχικό επίπεδο μπορεί να:

Μειώσει τα επίπεδα του άγχους/στρες
Μειώσει την κατάθλιψη
Βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου
• Βελτιώσει την ποιότητα της ζωής

Και αυτά τα επιτυγχάνει γιατί:

● Ως άσκηση, παράγει φυσικά σεροτονίνη, που ονομάζεται η ορμόνη της χαράς, επειδή συμβάλλει σε συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας. Η σεροτονίνη στον εγκέφαλο είναι ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης και έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση του άγχους και του στρες.

● Η τακτική πρακτική γιόγκα διδάσκει τη συγκέντρωση και την συνειδητή αναπνοή, δύο σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Καθώς οι ασκούμενοι αυξάνουν τη δυνατότητα της παρατήρησης αποκτούν καλύτερη διάκριση, αποκτούν την ικανότητα να μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στο παρόν, να καθαρίσουν το μυαλό τους από τις «περιττές» σκέψεις και να ενισχύσουν τη σύνδεση νου και σώματος.

● Η ψυχική αντοχή και η σωματική αντοχή εξασκούνται μέσω της διατήρησης στάσεων (ασκήσεων γιόγκα) με τη χρήση εκτεταμένων αναπνοών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην σταδιακή αύξηση της γενικότερης αντοχής, δύναμης και ευλυγισίας του σώματος και του νου.

Μέσω των ασκήσεων και των αναπνοών βοηθά στη βελτίωση της σωματικής απόκρισης στο στρες, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διευκολύνοντας την καλύτερη/σωστότερη αναπνοή. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της ανοχής στον πόνο.

Η άσκηση της γιόγκα είναι μια εξαιρετική συμπληρωματική θεραπεία είτε τη “συνταγογραφεί” ο θεραπευτής σας είτε όχι. Ευτυχώς, δεν απαιτείται πραγματική ιατρική συνταγή! Επιλέξτε το είδος της Yoga που σας ταιριάζει και χαρίστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να επιλέξει να ζει πιο συνειδητά, πιο γαλήνια, πιο αρμονικά σε σχέση με αυτό που είστε και αυτό που επιθυμείτε να είστε στη ζωή!


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500 hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300 hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paraman and Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

Author