Από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Οliver.
Γιατί κάνει καλό τελικά η πεζοπορία; Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και την προσωπική μας εμπειρία.
Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας και βγείτε έξω στα πεζοπορικά μονοπάτια, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις.
Πάμε λοιπόν…
1. Βελτιώνει τη συνολική μας υγεία
Η σύγχρονη ζωή των ανθρώπων στις πόλεις μας καθιστά σωματικά αδρανείς, πράγμα που συχνά συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, η στεφανιαία νόσος και πολλά ακόμη. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα για τους πεζοπόρους! Η σωματική δραστηριότητα μέσω της πεζοπορίας βοηθάει στην πρόληψη των περισσότερων από αυτές τις ασθένειες, ενώ αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής κατά δύο χρόνια.
2. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Η πεζοπορία κάνει την καρδιά μας να χτυπά γρηγορότερα και το αίμα να κυλάει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο σώμα μας, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να θεωρηθεί και ως άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου.
3. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας
Πολλές φορές αποφεύγουμε την πεζοπορία, γιατί σκεφτόμαστε ότι θα μας εξαντλήσει σωματικά. Και ναι και όχι! Ίσως στην αρχή να συμβαίνει αυτό, αλλά σταδιακά θα αυξήσει την ενέργειά μας και θα μας κάνει πιο δυνατούς! Οι αλλαγές συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο. Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν «εργοστάσια ενέργειας», γνωστά ως μιτοχόνδρια. Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα παραγωγής ενέργειας των μιτοχονδρίων μειώνεται, αλλά η άσκηση επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η πεζοπορία με τη σειρά της βοηθάει στην ενεργοποίηση των κυττάρων, ώστε να κάνουν περισσότερα μιτοχόνδρια και στο τέλος να παράγουν περισσότερη ενέργεια.
4. Καίει θερμίδες
Η πεζοπορία δημιουργεί την ανάγκη στο σώμα μας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματά του για να ανταποκριθεί και έτσι καίει θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται θα εξαρτηθεί από την πεζοπορία που κάνουμε (δυσκολία, μήκος, χρόνος, θερμοκρασία κλπ). Γενικά, έχει αποδειχθεί όταν ένας μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια μίας ώρας μετρίου επίπεδου πεζοπορίας καίει περίπου 300 θερμίδες.
5. Βελτιώνει την ισορροπία μας
Όταν είμαστε νέοι στην πεζοπορία, συχνά δυσκολευόμαστε να ισορροπούμε στα βραχώδη μονοπάτια. Αλλά με την πάροδο του χρόνου παρατηρούμε ότι βελτιωνόμαστε και κινούμαστε με άνεση πάνω στα ίδια και πιο απαιτητικά μονοπάτια! Αυτό συμβαίνει, γιατί αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στην κίνησή μας πάνω στα διάφορα ανάγλυφα του εδάφους, αλλά και επειδή επέρχεται μία γενική ενδυνάμωση του σώματος και βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής.
6. Πηγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας, όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Είναι άκρως σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και την ψυχική υγεία. Είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της υγείας των μυών, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου.
H πεζοπορία συχνά μας «εκθέτει» στον ήλιο και συμβάλλει εμμέσως στην αύξησή της βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
7. Βελτιώνει τη διάθεσή μας
Μετά από μία πεζοπορία και παρόλο που ίσως σωματικά αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, συχνά παρατηρούμε τη διάθεσή μας να έχει βελτιωθεί σημαντικά! Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα όμως έχει παράγει ενδορφίνες – τις ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες συμβάλλουν στη μεταβολής της διάθεσης, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τον περιορισμό του άγχους.
8. Αυξάνει τη δημιουργικότητά μας
Ναι και όμως! Βοηθά στην τόνωση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα, ο οποίος με τη σειρά του διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε μια περιοχή γνωστή ως «ιππόκαμπος», η οποία συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη. Έτσι, με τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα και το βελτιωμένο ποσοστό επιβίωσης των κυττάρων, η πεζοπορία συμβάλλει στη βελτίωση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς μας.
9. Βελτιώνει τον ύπνο μας
Εκείνοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν είναι συνήθως αυτοί που έχουν μία υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος. Η πεζοπορία όμως μπορεί και τους οδηγεί σε καλύτερο ποιοτικά ύπνο, επειδή απομακρύνει το άγχος και τους χαλαρώνει, ώστε να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα.
Ακόμη, με την πεζοπορία η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει έως και δύο βαθμούς παραπάνω, που είναι κι αυτός ένας παράγοντας που συμβάλλει στον πιο καλό ύπνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πεζοπόρου κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί μεγαλύτερη αντίστοιχη πτώση της σε σχέση με ένα αδρανές σώμα, όταν επέρχεται η νύχτα και το σώμα ηρεμεί χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του για να ξεκουραστεί.
10. Κοινωνικοποιούμαστε και γνωρίζουμε νέους ανθρώπους
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και έχει ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Η πεζοπορία είναι μία εκπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα άτομα στη φύση, που μοιραζόμαστε κιόλας τα ίδια ενδιαφέροντα μαζί τους! Είτε μέσα από ένα group με το οποίο εκτελούμε οργανωμένα τη δραστηριότητα είτε συναντώντας μεμονωμένα άλλους πεζοπόρους που κινούνται αυτόνομα στη φύση.
Οπότε, μήπως να πεζοπορήσουμε τελικά και για να κάνουμε νέους φίλους ή ακόμη, γιατί όχι, να ερωτευτούμε;
11. SOS: Μας βοηθάει να εκτιμήσουμε το περιβάλλον
Όσο κινούμαστε σε μονοπάτια μέσα στη φύση και ανακαλύπτουμε ατελείωτες ομορφιές, εθιζόμαστε μαζί της! Καταπράσινα δάση, ορμητικά ποτάμια, φαράγγια, βουνοκορφές και λίμνες μας προσφέρουν απίστευτες εικόνες και κλέβουν τις καρδιές μας!
Και δε ξεχνούν να μας θυμίζουν ότι η φύση είναι η πηγή ζωής του πλανήτη μας. Είναι το δικό μας μεγάλο σπίτι, που έχουμε χρέος να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε.