Plant-Based Προϊόντα – Το Trend που Κατακτά και την Ελλάδα
Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κυρίως με μια διατροφή με βάση το κρέας, ενώ εκτιμάται ότι 4 δισεκατομμύρια ζουν κυρίως με μια διατροφή με βάση τα φυτά. Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης, γλυκού νερού και ενεργειακών πόρων απαιτεί περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με φυτική διατροφή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πρόσφατα ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός και το μεγαλύτερο ποσοστό υποσιτισμένων ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων και του υποσιτισμού σχετίζεται κυρίως με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού στον κόσμο συν τη μείωση της κατά κεφαλήν διαθεσιμότητας γης, νερού και ενέργειας.
Τι Είναι η Φυτική Διατροφή – Plant Based
Μια υγιεινή, φυτική διατροφή (plant based) στοχεύει στη μεγιστοποίηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών με θρεπτικά συστατικά, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έλαια και τα ζωικά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών). Ενθαρρύνει πολλά λαχανικά (μαγειρεμένα ή ωμά), φρούτα, φασόλια, μπιζέλια, φακές, σόγια, σπόρους και ξηρούς καρπούς (σε μικρότερες ποσότητες) και γενικά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Βιώσιμες Δίαιτες
Οι βιώσιμες δίαιτες έχουν οριστεί ως «δίαιτες με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής και στην υγιυνή ζωή για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Οι βιώσιμες δίαιτες προστατεύουν και σέβονται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, είναι πολιτισμικά αποδεκτές, προσιτές, οικονομικά δίκαιες και διατροφικά επαρκής».
Οι φυτικές δίαιτες χρησιμοποιούν πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους και επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά δεδομένα συσσωρεύονται με ταχείς ρυθμούς σχετικά με τη μη βιωσιμότητα των τρεχουσών παγκόσμιων πρακτικών κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι φυσικοί μη ανανεώσιμοι πόροι γίνονται σπάνιοι και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αυξάνεται ραγδαία. Στις τρέχουσες τάσεις της κατανάλωσης τροφίμων και των περιβαλλοντικών αλλαγών, η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα των τροφίμων βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.
Σύγκριση Φυτικής και Ζωικής Δίαιτας ως προς το Περιβάλλον
Σε σύγκριση με τα φυτικά τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται για ένα μεγάλο μερίδιο της χρήσης των φυσικών πόρων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της παραγωγής τροφίμων.
Η παγκόσμια δημογραφική έκρηξη και η αύξηση σε ζωικές τροφές καθιστούν το σύστημα τροφίμων μη βιώσιμο. Η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα των τροφίμων βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Η αλλαγή πορείας (για την αποφυγή της σύγκρουσης) θα απαιτήσει ακραίες μετατοπίσεις στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επιχειρήσεις που Στρέφονται σε Plant-Based Προϊόντα
Το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα φυτικά προϊόντα έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να μετατρέψουν τα προϊόντα τους και σε plant–based εκδοχές, που συγκαταλέγονται στην κατηγορία vegan ή vegetarian. Στην Ελλάδα, το κοινό των vegan είναι μικρό αλλά αυξάνεται δυναμικά και αυτό ενισχύει τη ζήτηση για plant-based προϊόντα. Στη λιανική, τα plant-based προϊόντα σημειώνουν επίσης αυξητικές τάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «φυτική προέλευση» χρησιμοποιείται μερικές φορές εναλλακτικά σαν «χορτοφαγικό ή vegan».
Οι plant-based δίαιτες διευκολύνουν τις ηθικές επιλογές των πολιτών. Οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία για δημιουργία και εμπορία νέων τροφίμων, νέων γευμάτων και νέων κατηγοριών τροφίμων.