Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022: «Η Ισότητα των Φύλων για ένα Βιώσιμο Αύριο»
Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Οι γυναίκες παγκοσμίως, αποζητούν έναν κόσμο απαλλαγμένο από στίγμα, στερεότυπα και βία. Ένα μέλλον με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους. Για να καταφέρουμε όμως να φτάσουμε εκεί, ο κόσμος χρειάζεται γυναίκες σε όλες τις θέσεις που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες και τα κινήματα των γυναικών. Η Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τα δικαιώματα των γυναικών.
Ιστορία
Στις 8 Μαρτίου 1908, οι εργάτες ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη έκαναν απεργία λόγω της εργασιακών συνθηκών. Το επόμενο έτος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε μια ειδική ημέρα προς τιμήν τους. Στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, η Clara Zetkin, μια κορυφαία Γερμανίδα σοσιαλίστρια, υποστήριξε την ιδέα του εορτασμού της επετείου. Αυτό που αργότερα έγινε η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» ονομάστηκε αρχικά «Διεθνής Ημέρα Εργασίας της Γυναίκας». Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το επόμενο έτος, το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις. Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίου αξιώματος, απαίτησαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην επαγγελματική κατάρτιση καθώς και τον τερματισμό των διακρίσεων στην εργασία.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 – «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο»
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2022 είναι «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο», αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, που ηγούνται της ευθύνης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τον μετριασμό, και την απάντηση, για να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.
Η προώθηση της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Εκείνοι που είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, βιώνουν τις βαθύτερες επιπτώσεις. Οι γυναίκες αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τους άνδρες, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των φτωχών του κόσμου και εξαρτώνται περισσότερο από τους φυσικούς πόρους που απειλεί περισσότερο η κλιματική αλλαγή.
Ταυτόχρονα, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι αποτελεσματικοί και ισχυροί ηγέτες και αποτελούν παράγοντες αλλαγής για την προσαρμογή του κλίματος. Συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες αειφορίας σε όλο τον κόσμο και η συμμετοχή και η ηγεσία τους έχουν ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική δράση για το κλίμα. Οι ευκαιρίες, για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών με σκοπό να έχουν φωνή και να είναι ισότιμες στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Χωρίς την ισότητα των φύλων σήμερα δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, ένα βιώσιμο μέλλον και ένα ισότιμο μέλλον.
Η ενδυνάμωση και η ισότητα των γυναικών επισημαίνεται ως απαραίτητη βάση για ένα ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ηγεσία των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής οδηγεί στην πρόοδο για όλους. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων.