Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022 – Κάνοντας το Αόρατο Ορατό
Από την ομάδα του Positivelife.gr.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου ως μέσο εστίασης της προσοχής στη σημασία του γλυκού νερού και υπεράσπισης για την αειφόρο διαχείριση των πόρων του γλυκού νερού. Πρόκειται για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νερού.
Αναμένεται αύξηση 40% στη ζήτηση νερού τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτή η υψηλή ζήτηση νερού είναι αποτέλεσμα της αύξησης των πληθυσμών, των γεωργικών αναγκών, της βιομηχανικής χρήσης του νερού και της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία πρέπει να είναι το κίνητρό μας για να εξοικονομήσουμε το νερό μας. Αν θέλουμε οι μελλοντικές μας γενιές να έχουν πρόσβαση σε γλυκό, καθαρό νερό, τότε πρέπει να συνεργαστούμε για να εξοικονομήσουμε το νερό μας και να μην το σπαταλήσουμε.
Η αποτίμηση του νερού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την καλή διαχείριση του νερού, αποτρέποντας τις συγκρούσεις σχετικά με την κατανομή του νερού και διευκολύνοντας την παροχή πιο βιώσιμων υπηρεσιών από τα οικοσυστήματα και τις υποδομές. Η αποτίμηση του νερού σημαίνει αναγνώριση και εξέταση όλων των διαφορετικών οφελών και κινδύνων που παρέχει το νερό και περιλαμβάνει τις οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές του διαστάσεις καθώς και τις διαφορετικές πολιτιστικές και θρησκευτικές του έννοιες.
2021 – Εκτίμηση του νερού
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021 ήταν “Εκτίμηση του νερού”. Οι άνθρωποι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συζήτηση και είπανε τις ιστορίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το νερό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #Water2me. Η εκστρατεία κοίταξε πέρα από το θέμα της τιμολόγησης, ρωτώντας το κοινό: «Πώς είναι σημαντικό το νερό για το σπίτι και την οικογενειακή σας ζωή, τα προς το ζην, τις πολιτιστικές σας πρακτικές, την ευημερία σας, το τοπικό σας περιβάλλον;
2022 – Υπόγεια ύδατα, Κάνοντας το Αόρατο Ορατό
Το θέμα για το 2022 είναι «Υπόγεια ύδατα, Κάνοντας το Αόρατο Ορατό». Τα υπόγεια νερά είναι η μεγαλύτερη πηγή γλυκού νερού στη γη. Ωστόσο, επειδή αποθηκεύεται κάτω από την επιφάνεια, συχνά παραβλέπεται. Ως εκ τούτου, η IGRAC και η UNESCO-IHP εγκαινίασαν μια Παγκόσμια Ημέρα Νερού που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτόν τον πόρο.
Η εκστρατεία βασίζεται σε τρία κύρια θέματα/ζητήματα που σχετίζονται με τα υπόγεια ύδατα, και συγκεκριμένα:
1. Το αόρατο συστατικό στα τρόφιμα
2. Ένας πόρος χωρίς σύνορα
3. Μια πεπερασμένη παροχή.
Πολλές περιοχές του κόσμου έχουν έρθει αντιμέτωπες με την παγκόσμια κλιματική κρίση και αντιμετωπίζουν συχνά και μακροχρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στον κύκλο του νερού και στην θερμοκρασία ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε σοβαρή κατάσταση λειψυδρίας η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές χώρες και περιοχές. Η λειψυδρία πλήττει ήδη το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει μια σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση που επηρεάζει την πρόοδο στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό παραμένει η καλύτερη προστασία για τη μείωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων.
Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ
• Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό.
• Περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνουν την έλλειψη νερού ένα μήνα του έτους.
• Σε 8 από τα 10 νοικοκυριά χωρίς νερό, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του.
• 1 στα 4 σχολεία δεν διαθέτουν πόσιμο νερό.
• Κάθε μέρα, περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας του νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής
Η αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων απαιτεί παγκόσμια δράση μέσω ισχυρής διεθνούς συνεργασίας. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε στο νερό την πραγματική του αξία, προστατεύοντας αυτόν τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο για όλους. Ας κάνουμε κάθε σταγόνα να μετράει.