Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

Κρυπτονομίσματα το Μέλλον του Χρήματος

Από τον Δημήτρη Δημητριάδη, Digital Futurist.

1. Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και γιατί είναι το μέλλον του χρήματος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα νέο είδος ψηφιακού χρήματος κυρίως αποκεντρωμένου που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες του. Βρίσκεται πέρα από την εμβέλεια των κυβερνήσεων, επιτρέπει τις άμεσες συναλλαγές, πληρωμές και αποταμιεύσεις.

Ο απλούστερος τρόπος για να κατανοήσετε το «κρυπτονόμισμα» είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές, αλλά δεν εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα. Αντ’ αυτού, το κρυπτονόμισμα δημιουργείται μέσω λογισμικού που κρυπτογραφεί δεδομένα συναλλαγών για τον έλεγχο και την αποθήκευση από τον κάτοχό του. Στόχος των κρυπτονομισμάτων είναι να οικοδομηθεί ένα χρηματοοικονομικό σύστημα ανεξάρτητο από τα παλιά τραπεζικά συστήματα, μια μορφή χρημάτων που δεν μπορεί να παρθεί χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη της. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να κατασχεθεί ή να βρεθεί σε κατάσταση πληθωρισμού. Επιπλέον, δεν μπορεί να παρέμβει ή να το ελέγξει οποιασδήποτε κυβέρνηση ή εταιρεία. Αυτός ήταν ο αρχικός προβλεπόμενος σκοπός για το Bitcoin, το πρώτο και πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, είναι απαλλαγμένα από τον αυθαίρετο πληθωρισμό. Η προμήθεια του Bitcoin είναι σταθερή και γνωστή: οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει τον αριθμό των bitcoin που κυκλοφορούν και να είναι σίγουρος ότι η συνολική προγραμματισμένη προσφορά —21 εκατομμύρια νομίσματα στην περίπτωση του Bitcoin— δεν θα ξεπεραστεί ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανόνες που διέπουν τα κρυπτονομίσματα εφαρμόζονται με κώδικα και όχι βάσει των επιθυμιών κάποιας κεντρική τράπεζας.

2. Τι είναι το Bitcoin, με λίγα λόγια:

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα στην ανθρώπινη ιστορία. Όλες οι συναλλαγές με Bitcoin καταγράφονται σε ένα κοινό ψηφιακό μητρώο, το λεγόμενο BlockChain το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τον καθένα. Ως νέος χρήστης, μπορείτε να ξεκινήσετε με το Bitcoin χωρίς να καταλαβαίνετε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αφότου έχετε εγκαταστήσει το Bitcoin πορτοφόλι στον υπολογιστή ή στο κινητό σας τηλέφωνο, θα δημιουργήσει την πρώτη Bitcoin διεύθυνση και μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες οποτεδήποτε χρειαστείτε. Μπορείτε να αποκαλύψετε τις διευθύνσεις στους φίλους σας έτσι ώστε να μπορούν να σας πληρώσουν ή το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αρκετά παρόμοιο με την λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την εξαίρεση ότι οι διευθύνσεις Bitcoin θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για μια φορά. Μια συναλλαγή είναι μια μεταφορά αξίας μεταξύ πορτοφολιών Bitcoin η οποία συμπεριλαμβάνεται στην αλυσίδα των μπλοκ (block chain). Τα πορτοφόλια Bitcoin κρατάνε ένα μυστικό κομμάτι δεδομένων που ονομάζεται ιδιωτικό κλειδί ή seed, το οποίο χρησιμοποιείται για να υπογράψει συναλλαγές παρέχοντας μια μαθηματική απόδειξη η οποία έχει προέλθει από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Η υπογραφή επίσης εμποδίζει τη συναλλαγή από το να τροποποιηθεί από τον οποιονδήποτε μόλις αυτή έχει εκδοθεί. Όλες οι συναλλαγές μεταδίδονται μεταξύ των χρηστών και συνήθως ξεκινάνε να επιβεβαιώνονται από το δίκτυα στα επόμενα 10 λεπτά μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη.

3. Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι η πρώτη εφαρμογή μιας έννοιας που ονομάζεται «κρυπτονόμισμα», η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στην λίστα αλληλογραφίας cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές του, παρά μια κεντρική αρχή. Οι πρώτες προδιαγραφές του Bitcoin και η απόδειξη της έννοιας του δημοσιεύθηκαν το 2009 από τον Satoshi Nakamoto. Ο Satoshi αποσύρθηκε από το έργο αυτό στα τέλη του 2010 χωρίς να αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό του. Από τότε, η κοινότητα του Bitcoin μεγάλωσε εκθετικά με πολλούς προγραμματιστές που ασχολούνται με το Bitcoin. Η “ανωνυμία” του Satoshi συχνά έθετε αδικαιολόγητες ανησυχίες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με παρανοήσεις γύρω από την ανοιχτού κώδικα φύση του Bitcoin. Το λογισμικό και το πρωτόκολλο του Bitcoin εκδίδονται ανοιχτά προς όλους και οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να επιθεωρήσει τον κώδικα ή να φτιάξει τις δικές του τροποποιημένες εκδόσεις του λογισμικού Bitcoin. Ακριβώς όπως και με τους τωρινούς προγραμματιστές, η επιρροή του Satoshi περιορίστηκε στις αλλαγές που έκανε και υιοθετήθηκαν από άλλους και συνεπώς δεν είχε τον έλεγχο του Bitcoin. Έτσι, η ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin είναι πιθανόν τόσο σχετική σήμερα όσο και η ταυτότητα του προσώπου που εφηύρε το χαρτί.

Ποιος ελέγχει το δίκτυο του Bitcoin; Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του δικτύου Bitcoin όπως ακριβώς και κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της τεχνολογίας πίσω από το email.

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το https://bitcoin.org/

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα στο clubhouse https://www.clubhouse.com/club/satoshi-περγαμόντο


Ο Δημήτρης Δημητριάδης κατέχει BA (Hons) in Design και ΜΑ in Design Interactions από το Royal College of Arts London. Με 20ετή πορεία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία digital στρατηγικής, έχει συνεργαστεί με πολλά μεγάλα brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Keynote speaker και Digital Futurist με εξειδίκευση στο Digital & Social Media Marketing. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ, διδασκαλίας στο Professional Diploma in Digital and Social Media Marketing της KnowCrunch-The American College of Greece και ως University Lecturer στο City College, University of York Europe Campus. Είναι Keynote speaker για το μέλλον της τεχνολογίας σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και είναι Chief Innovation Οfficer στην TheFutureCats & VP Business Developement στην BrainBox SA. Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τα social media το Facebook δεν είχε ιδρυθεί.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!