Καλοκαίρι = Ψηφιακή Αποτοξίνωση

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Είναι καλοκαίρι και αυτό σημαίνει ήλιο, διασκέδαση και χαλάρωση. Είναι ο καιρός να αποσυνδεθείς από τον κόσμο της τεχνολογίας – χωρίς social media, e-mails ή τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι μια ευκαιρία να εστιάσεις στα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να περάσεις περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου. Με λίγα λόγια, είναι ο καιρός για ψηφιακή αποτοξίνωση. Τι είναι αυτή; Πώς μπορείς να την πετύχεις; Και τι οφέλη θα έχει αυτό το πρωτότυπο detox στη ζωή σου;

Με μία καθημερινότητα συνεχώς συνδεδεμένη με τα κοινωνικά μέσα και τον κόσμο του διαδικτύου, συχνά μπορεί να αισθάνεσαι εγκλωβισμένος. Και ενώ υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της ψηφιακής ζωής, όπως το να επικοινωνείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεσαι, μερικές φορές αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι ένα διάλλειμα! Τότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την ψηφιακή αποτοξίνωση.

Τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση;

Η ψηφιακή αποτοξίνωση (digital detox), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διακοπή για ένα διάστημα από όλα τα ψηφιακά μέσα. Κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο για πολλούς σήμερα καθώς περνούν ώρες μπροστά στις οθόνες, είτε πρόκειται για εργασία είτε για διασκέδαση. Όταν δεν μεσολαβεί κάποιο διάλλειμα τότε μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε άγχος και κατάθλιψη.

Η ψηφιακή αποτοξίνωση ακούγεται φανταστική αλλά και προκλητική με την πρώτη ματιά, γιατί εξαρτάσαι πλέον πολύ από το internet και τις ψηφιακές συσκευές.

Πώς να ξεκινήσεις την ψηφιακή αποτοξίνωση;

1) Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις των socialmedia από το κινητό σου
Ρύθμισε το κινητό σου ώστε να μην δέχεσαι notifications από το Facebook, το Instagram ή όποιο άλλο social media διαθέτεις. Ο καταιγισμός από ειδοποιήσεις αποσπά την προσοχή και δημιουργεί άγχος.

2) Ασχολήσου με το κινητό σου μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο
Ξεκίνα να περνάς όλο και λιγότερο χρόνο με το κινητό σου ή με όποια άλλη digital συσκευή σου «τρώει» χρόνο. Για να αποτοξινωθείς ψηφιακά πρέπει να αποκοπείς σιγά σιγά από την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο και να περάσεις τον χρόνο σου κάνοντας άλλες ασχολίες.

3) Μετέτρεψε το υπνοδωμάτιό σου σε ένα non-tech χώρο
Το υπνοδωμάτιο είναι ένας χώρος ηρεμίας και ξεκούρασης. Όταν όμως είναι γεμάτος με υπολογιστές, laptop, smartphone κλπ. δύσκολα μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά. Ξεκινώντας την αποτοξίνωση, δοκίμασε να αφαιρέσεις ή να απενεργοποιήσεις όλες τις ψηφιακές συσκευές από τον χώρο.

4) Μην παρακολουθείς ταυτόχρονα πάνω από μία οθόνη
Ζούμε σε μία τόσο γρήγορη εποχή όπου σπανίως είμαστε απορροφημένοι σε μία μόνο οθόνη. Σκέψου πόσες φορές παρακολουθείς τηλεόραση και παράλληλα απασχολείσαι με το κινητό σου ή και με τον υπολογιστή σου; Όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το digital detox, κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής αποτοξίνωσης; 

– Θα βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που ξοδεύουν πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Η μείωση των ωρών που περνάμε στον ψηφιακό κόσμο έχει δείξει ότι εκτός των άλλων, βελτιώνει και τη ψυχική μας υγεία. Αντί να είσαι μπροστά σε μία οθόνη, προτίμησε να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις κάποιο βιβλίο. Αυτό θα φέρει αναζωογονητικά αποτελέσματα.

– Θα επανασυνδεθείς με τον κόσμο γύρω σου
Ανακάλυψε ένα νέο κόσμο. Θα εκπλαγείς από το πόσα όμορφα πράγματα χάνεις την ώρα που είσαι στο διαδίκτυο. Θαύμασε τη φυσική ομορφιά γύρω σου! Η απενεργοποίηση των συσκευών σου δίνει χρόνο να επανασυνδεθείς με όλα όσα σε περιβάλλουν.

– Μπορείς να ανακαλύψεις νέα χόμπι
Τα χόμπι μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομακρυνθείς από τον ψηφιακό κόσμο και να επικοινωνήσεις ξανά με τη ζωή μακριά από τις οθόνες. Βρες χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν είναι για λίγο, να αφοσιωθείς σε μία νέα ασχολία.

– Θα κοιμάσαι καλύτερα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση ψηφιακών συσκευών πριν από τον βραδινό ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ύπνου ή ακόμη και σε αϋπνία. Απενεργοποίησε την τηλεόραση και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχεις κοντά σου, τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείς, ώστε να έχεις καλύτερες και ξεκούραστες νύχτες ύπνου.

Author