HOPEgenesis : Η 1η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με Πιστοποίηση ESG στην Ελλάδα!

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Η HOPEgenesis έλαβε πιστοποίηση ESG (Environmental, Social and Governance) από το Κέντρο Αειφορίας (CSE) μέσω του προγράμματος ESG Impact & Investing για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία της ενσωμάτωσης κοινωνικών, περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης στην εταιρική στρατηγική.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ικανότητα των εργαζομένων να παράγουν αξία μακροπρόθεσμα. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα από τον διεθνή οργανισμό CPD (Continuing Professional Development) διεξάχθηκε από το Κέντρο Αειφορίας (CSE), με 15ετή διεθνή εμπειρία του και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021.

Στην HOPEgenesis προσπαθούν όχι απλά να είναι συμβατοί με τις εξελίξεις γύρω μας, αλλά να διευρύνουν διαρκώς την εταιρική κουλτούρα για το περιβάλλον και το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει η δραστηριότητά τους. Προσπαθούν να είναι καλύτεροι απέναντι στο περιβάλλον και να αυξάνουν διαρκώς το κοινωνικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς τους!

Λίγα λόγια για τη HOPEgenesis:

Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

H HOPEgenesis αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 350 απομακρυσμένες περιοχές, 317 τοπικές κοινότητες στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Άρτας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λάρισας και Θεσπρωτίας και 40 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης 102 νέων περιοχών από τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών και Λακωνίας. Συνεργάζεται με 25 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 80 ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας, που βρίσκονται σε 15 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 470 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πυλώνες:

1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.

2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας.

3. Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων: επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.

4. Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση, κατασκευή και επάνδρωση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis.

5. Διεξαγωγή ερευνών: με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, η HOPEgenesis αναθέτει σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών. Ερευνά και τεκμηριώνει το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

6. Σχεδιασμός του προγράμματος “H νταντά της γειτονιάς”: πρόγραμμα που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η HOPEgenesis δημιουργεί ποιοτικές, προσιτές και διαφοροποιημένες υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας βρεφών και νηπίων με σκοπό να μπορούν οι Ελληνίδες να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

7. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση φορέων, καθώς και του γενικού πληθυσμού για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.

8. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Αναγέννηση” στις Εθνικής σημασίας περιοχές: το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το 2021, στα Αντικύθηρα, την Γαύδο, το Καστελλόριζο και τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).

9. Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece: στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και η οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

Πρόσφατα, η HOPEgenesis βραβεύτηκε ως “Best Birth Rate Improvement Initiative-Greece” στα Βραβεία Κοινωνικής Μέριμνας 2022 και πήρε το Silver Award στα Healthcare Business Awards 2021. Για μια ακόμα χρονιά τιμήθηκε στα Bravo Sustainability Awards 2021 στον πυλώνα Bravo Society για την πρωτοβουλία «Δράσεις για την υποστήριξη των οικογενειών σε ακριτικά νησιά για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας» και βραβεύτηκε ως “Best Medical Birth & Fertility Services Greece” στα Βραβεία Κοινωνικής Μέριµνας 2021. Τον Φεβρουάριο 2020, η HOPEgenesis αναδείχθηκε ΜΚΟ της χρονιάς από τα Hellenic Responsible Business Awards 2020, ενώ λίγους µήνες πριν, είχε βραβευτεί στην ενότητα Bravo Society των Bravo Sustainability Awards 2019, µε στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συµβολή της στην άµβλυνση ουσιωδών κοινωνικών προβληµάτων. Τον Μάιο 2019, η οργάνωση τιµήθηκε από το Hellenic Initiative (ΤΗΙ) για το έργο και την προσφορά της, ενώ τον Οκτώβριο 2018, βραβεύτηκε µε το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το οποίο απονέµεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγµατα και δράσεις πολιτών, οµάδων, σωµατείων ή οργανώσεων σε τοµείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αµοιβαία κατανόηση µεταξύ των πολιτών.

Σημαντικές πρόσφατες συνεργασίες που αξίζει να σημειωθούν είναι η συνεργασία μας με την Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, καθώς και η συνεργασία μας και με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Επίσης, το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα 51 φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού κράτους.

Website: www.hopegenesis.org

Author