Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
H παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο του οικολογικού μας αποτυπώματος. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η παραγωγή κρέατος και η κατανάλωση έχει ξεπεράσει σημαντικά την ανάπτυξη του πληθυσμού. Ενώ οι πληθυσμοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με αύξηση 20% μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στη σύγχρονη κοινωνία, το κρέας έχει γίνει προσβάσιμο για δισεκατομμύρια ανθρώπους και συχνά είναι φθηνότερο από φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα έχει ένα κόστος για τη συνολική ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη. Αυτό γίνεται αισθητό διαφορετικά σε χώρες με περισσότερες η λιγότερες επιλογές τροφίμων και οι προκλήσεις για τον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν είναι ίδιες. Διάφοροι παράγοντες, επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές.
Η επίτευξη βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης είναι απαραίτητη για τον μετασχηματισμό προς μια περισσότερο βιώσιμη κοινωνία. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων είναι πολλές. Η πραγματικότητα για την παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος είναι ασυμβίβαστη με την επίτευξη αυτού του στόχου.
Δεδομένων των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, χρειάζεται μία διατροφική μεταρρύθμιση.
Ενδεχομένως λιγότερο επιβλαβείς διατροφικές επιλογές θα πρέπει να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά διατροφικά πλάνα που αποφεύγουν εντελώς το κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένων: βιγκανισμός, χορτοφαγία, φρουτοφαγία και μακροβιοτικές δίαιτες. Ωστόσο, όλα αυτά απαιτούν σημαντικές αλλαγές και θεμελιώδεις διατροφικές δεσμεύσεις για όσους είναι συνηθισμένοι στην τακτική κατανάλωση κρέατος.
Μια εναλλακτική προσέγγιση που επιτρέπει σχεδόν άμεσα οφέλη χωρίς όμως δραστικές αλλαγές είναι η ημι-χορτοφαγία ή flexitarianism.
Πρόκειται για τη μείωση στην κατανάλωση του κρέατος, χωρίς όμως να το καταργεί εντελώς, όπως συμβαίνει στην χορτοφαγία και στο βιγκανισμό (veganism). Οι ημι-χορτοφάγοι δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των χορτοφάγων. Σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε πρόσφατα, το 50% των συμμετεχόντων στο ηλικιακό πεδίο 18-24 και το 42% στις ηλικίες 25-34 δηλώνουν φίλοι της ημι-χορτοφαγίας.
Στον απλούστερο ορισμό της, η ευέλικτη δίαιτα είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «ευέλικτη» και «χορτοφαγική». Είναι μια διασταύρωση πλήρους βίγκαν και χορτοφαγικής διατροφής με την ικανότητα να απολαμβάνετε ζωικά προϊόντα κάθε τόσο. Ως flexitarian μπορείς να τρως κρέας μόνο τα σαββατοκύριακα, όταν τρως έξω ή τις καθημερινές μετά τις 6 το απόγευμα. Ο καθένας το προσαρμόζει όπως θέλει και ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.
Η Flexitarian διατροφή διέπεται από τις παρακάτω αρχές:
• Καταναλώνεις κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.
• Επιλέγεις κυρίως φυτικά προϊόντα από ότι ζωτικά.
• Μπορείς να επιλέξεις να καταναλώσεις κρέας κατά καιρούς.
• Μειώνεις τη ζάχαρη, τα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές.
Μελέτες έχουν δείξει πως ο περιορισμός του κρέατος έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Τα οφέλη της flexitarian διατροφής είναι πολλά και για το περιβάλλον.
Έρευνες έχουν δείξει πως η μετάβαση στην Flexitarian κατανάλωση όπου το κρέας αντικαθίσταται κυρίως από φυτικά προϊόντα, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7%. Ωστόσο πριν πάρουμε μία τέτοια απόφαση για τη διατροφή και τη ζωή πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας!