Cyber Bullying: Το Φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού
Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η εξέλιξη του παραδοσιακού εκφοβισμού, που εμφανίζεται μέσω της χρήσης τεχνολογιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Πρόκειται στην ουσία για τον εκφοβισμό που λαμβάνει χώρα μέσω ψηφιακών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και tablet. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκύψει μέσω SMS, κειμένου και εφαρμογών ή μέσω διαδικτύου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ ή παιχνίδια όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν, να συμμετάσχουν ή να μοιραστούν περιεχόμενο.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή, δημοσίευση ή κοινή χρήση αρνητικού, επιβλαβούς, ψευδούς ή κακόβουλου περιεχομένου για κάποιον άλλο. Μπορεί να περιλαμβάνει την κοινή χρήση προσωπικών ή ιδιωτικών πληροφοριών για κάποιον άλλο που προκαλεί αμηχανία ή ταπείνωση. Πολλές φορές ο διαδικτυακός εκφοβισμός ξεπερνά τα όρια σε παράνομη ή εγκληματική συμπεριφορά.
Τα πιο κοινά μέρη όπου εμφανίζεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι:
1. Social media (Facebook, Instagram, Snapchat, Tik Tok
2. Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων
3. Διαδικτυακή συνομιλία μέσω Διαδικτύου
4. Διαδικτυακά φόρουμ, δωμάτια συνομιλίας και πίνακες μηνυμάτων, όπως το Reddit Email
5. Κοινότητες διαδικτυακών παιχνιδιών
Επιπτώσεις
Με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα περιεχόμενα που μοιράζονται οι χρήστες μπορούν να προβληθούν τόσο από γνωστούς όσο και από αγνώστους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο με πολλούς τρόπους:
- Συναισθηματικά
- Σωματικά
- Διανοητικά
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με πολλούς τρόπους. Αλλά αυτά μπορούν να ξεπεραστούν και οι άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και την υγεία τους.
Πως μπορείς να αποτρέψεις τη χρήση των προσωπικών σου στοιχείων;
• Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας και αποφασίστε ποιος μπορεί να βλέπει το προφίλ σας να σας στείλει μηνύματα και να σχολιάσει.
• Σε περίπτωση που δεχτείτε προσβλητικά σχόλια, μηνύματα και φωνογραφίες κάντε αναφορά.
• Μπορείτε να αποκρύψετε δημοσιεύσεις στο προφίλ σας ή να τις αποκρύψετε από ορισμένα άτομα.
Tα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού συχνά δε γνωρίζουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τους λογαριασμούς που τα κακοποιούν. Μερικές φορές το θύμα μπορεί να υποψιαστεί ποιοι είναι οι εκφοβιστές, αλλά δεν είναι σε θέση να το αποδείξει.
Τρία είδη διαδικτυακού εκφοβισμού
1. Παρενόχληση:
Όταν κάποιος υφίσταται παρενόχληση στο Διαδίκτυο, υποβάλλεται σε μια σειρά υβριστικών μηνυμάτων.
2. Cyberstalking (Διαδικτυακή Καταδίωξη):
Παρόμοια με την παρενόχληση, η διαδικτυακή καταδίωξη περιλαμβάνει τον δράστη να καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για να έρθει σε επαφή με το θύμα.
3. Εκδικητική Πορνογραφία:
Εκδικητική πορνογραφία, είναι όταν σεξουαλικές εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου, έχουν διανεμηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κοινοποιούνται σε συγκεκριμένους ιστοτόπους χωρίς την άδεια του θύματος. Συνήθως, τέτοιες εικόνες δημοσιεύονται από έναν πρώην σύντροφο, ο οποίος το κάνει με σκοπό να προκαλέσει ταπείνωση και βλάβη.
Διαδικτυακός εκφοβισμός και Παραδοσιακός Εκφοβισμός
Ο παραδοσιακός εκφοβισμός έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, δηλαδή επανάληψη, σκοπιμότητα, ισορροπία ισχύος. Ωστόσο στην περίπτωση του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι θύτες μπορεί να μη γνωρίζονται με το θύμα. Έτσι, ενώ τα θύματα του παραδοσιακού εκφοβισμού μπορεί να σταματήσουν τον μακροχρόνιο εκφοβισμό και να πάρουν προσωρινά τον έλεγχο της κατάστασης, όταν διακόπτουν την αρνητική επαφή με τον εκφοβισμό, π.χ. Φεύγοντας από το σχολείο και πηγαίνοντας σπίτι ή μιλώντας σε αξιόπιστο ενήλικα, φαίνεται πως δεν υπάρχει «ασφαλές καταφύγιο» για τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η εξέλιξη του παραδοσιακού εκφοβισμού και εξελίχθηκε μέσα από την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόοδος της τεχνολογίας το έχει καταστήσει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, κυρίως μεταξύ των εφήβων. Έτσι, παρόλο που υπάρχει μια παγκόσμια τάση για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού και την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων με διάφορες προσπάθειες, φαίνεται να υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να πάψει να παρατηρείται σε τόσο μεγάλα ποσοστά ο εκφοβισμός.