Διακρίσεις Μεταξύ των Δύο Φύλων στον Εργασιακό Χώρο

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Γνωρίζετε ότι μία γυναίκα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με έναν άνδρα πληρώνεται με μέσο όρο 23% λιγότερα χρήματα; Σωστά διαβάσατε! Μπορεί σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ και το άρθρο 157 που έχει ισχύ από το 1957, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στον εργασιακό τομέα, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. 

Τύποι διακρίσεων στην εργασία σήμερα

Οι έμφυλες διακρίσεις στο χώρο εργασίας εμφανίζονται με πολλές διαφορετικές μορφές. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους διακρίσεων λόγω φύλου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα.

Εργαζόμενες μητέρες

Πολλές εταιρίες ενδέχεται να διστάσουν να προσλάβουν γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, φοβούμενες την πιθανότητα εγκυμοσύνης, ενώ όσες είναι ήδη μητέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν δουλειά.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας δημοσκοπήσεων (ACS), οι εργαζόμενες μητέρες αντιπροσωπεύουν μόλις το 32% του συνόλου των εργαζόμενων γυναικών.

Μισθός

Αν και όπως αναφέραμε είναι παράνομο για έναν εργοδότη να κάνει διακρίσεις στο μισθό εξαιτίας του φύλου των υπαλλήλων του, οι εργαζόμενοι άνδρες πληρώνονται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που έγινε το 2018, προκύπτει ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων διαφέρει από χώρα σε χώρα ακόμα και μέσα στην ΕΕ. Π.χ. την ίδια στιγμή που στο Λουξεμβούργο η διαφορά είναι μόλις 1,3% μεγαλύτερος μισθός στον άνδρα εργαζόμενο έναντι της γυναίκας, στην Εσθονία αυτή η διαφορά εκτοξεύεται στο 21,7%.

Και αν αναρωτιέστε που βρίσκεται η χώρα μας; Είναι στη μέση της λίστας με 12,5% διαφορά.

Ηγετικές θέσεις

Μπορεί σύμφωνα με την έκθεση της Grant – Thornton το ποσοστό γυναικών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις να αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες μόλις σε ένα χρόνο (από 24% το 2020 σε 33% το 2021), αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ποσοστό είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλό.

Οι συστημικές προκαταλήψεις που υπάρχουν σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη εταιριών, κρατάνε πίσω την εξέλιξη που θα μπορούσαν να έχουν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 8% που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κρίσιμες αυτέςαλλαγές είναι γυναίκες.

COVID-19 και διατάραξη του εργατικού δυναμικού

Η πανδημία εκτός από τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες, δημιούργησε και πρωτοφανείς απώλειες θέσεων εργασίας από γυναίκες. Η πρόκληση για τις γυναίκες είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ καθώς έχουν επωμιστεί περισσότερο από τον καθένα τις οικονομικές συνέπειες από τον COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, με πρόσφατη μελέτη του Accenture που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020 το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών διευρύνθηκε περαιτέρω σε τέτοιο σημείο που για την ολοκληρωτική επίτευξη ισότητας των φύλων πλέον απαιτούνται 51 χρόνια ακόμη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των παιδιών και της οικογένειας με αποτέλεσμα να εργάζονται σκληρότερα χωρίς να αμείβονται, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το άγχος για το αβέβαιο επαγγελματικά μέλλον τους.

Τι μπορεί να γίνει για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισότητα;

Μερικά από τα βήματα που χρειάζονται να κάνουν οι εταιρίες και τα άτομα που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες είναι:

Αύξηση διαφάνειας
Ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε την αφοσίωση όλων των εργαζομένων σας είναι να κάνετε όλες τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης όσο πιο διαφανείς γίνεται. Προσδιορίστε με σαφήνεια τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να έχει κάθε θέση και συμπεριλάβετε μόνο κριτήρια που αφορούν το αντικείμενο της εργασίας, αφήνοντας απ’ έξω διακρίσεις σε φύλο και οικογενειακή κατάσταση.

Κάλυψη θέσεων ηγεσίας από γυναίκες
Ενισχύστε με γυναίκες υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας και μην επιλέγετε μόνο άντρες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά αν έχουν τα επαγγελματικά προσόντα. Μάλιστα, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου μεγάλες πολυεθνικές που ακολούθησαν αυτή τη στρατηγική, κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Επανεξέταση μισθών
Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε, εφόσον είστε εργοδότης είναι να ελέγξετε τα χρήματα που αμείβονται άνδρες και γυναίκες στην εταιρεία σας. Παίρνουν ίδιους μισθούς σε ίδια πόστα ή υπάρχει μισθολογική διαφορά; Αν διαπιστώσετε αδικαιολόγητες διαφορές, τότε αναπροσαρμόστε τους μισθούς και των δύο φύλων σε έναν ενιαίο για κάθε τομέα.

Εκπαίδευση προσωπικού σχετικά με θέματα ισότητας
Μετά από μελέτη που έκανε η Unilever παρατηρήθηκε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν διακρίσεις που κάνουν ή που τους γίνονται στη δουλειά. Βοηθήστε τους να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, παρέχοντας τους εκπαίδευση σε θέματα ισότητας και επιβάλλεται αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που δεν τις λάβουν υπόψη τους.

Παρέχετε υβριδικά μοντέλα εργασίας
Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που εφάρμοσαν υβριδικά μοντέλα εργασίας με τους εργαζόμενους τους να εργάζονται κάποιες μέρες από το γραφείο και κάποιες από το σπίτι, είδαν ότι η αποδοτικότητα ανέβηκε κατακόρυφα. Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει την ευελιξία ώστε εργαζόμενες γυναίκες και άνδρες να έχουν μία πιο ισορροπημένη επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Συμπερασματικά…
Η ισότητα των δύο φύλων στην εργασία είναι πλέον επιβεβλημένη. Οι απόψεις που έλεγαν ότι μόνο ένας άνδρας μπορεί να τα καταφέρει σε θέσεις ευθύνης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και να είστε σίγουροι πως μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

Author