Brain Gain & Digital Nomads: Το Νέο Στοίχημα της Οικονομίας Μας

Από τη Νάντια Καπλανίδου, Business Coach & Mentor.

Πολλοί με ρωτάνε τι θετικό βλέπω να προκύπτει για την ελληνική οικονομία μετά από αυτή την πανδημική κρίση. Μετά από μια δεκαετία συνεχούς οικονομικής ύφεσης που η Ελλάδα βλέπει το καταστροφικό «brain drain» της να αντιστρέφεται σε «brain gain», μια νέα τάση που προκαλείται από:

•Την σταδιακή υλοποίηση των σχεδίων μεγάλων επενδύσεων κορυφαίων διεθνών εταιρειών όπως η Microsoft, Pfizer κ.α.
•Tη ραγδαία ανάπτυξη εγχώριων επιχειρήσεων τεχνολογίας και start ups σε ποικίλα επαγγελματικά πεδία που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και εξειδικευμένα στελέχη. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη έναρξη του Εθνικού Μητρώου Εκκίνησης «Elevate Greece».
Την προσέλκυση τόσο των πρόσφατων ομογενών όσο και των ξένων υπηκόων ως digital nomads. Το έναυσμα για πολλούς από αυτούς ήταν το γεγονός ότι στην διάρκεια της πανδημίας εργάστηκαν με τηλεργασία από την Ελλάδα και ήδη αρκετοί διερευνούν τις προοπτικές η συνθήκη αυτή να συνεχιστεί και μετά την λήξη της πανδημίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο από ότι στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ο καιρός είναι πολύ καλύτερος από το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, τα τεχνολογικά και τα φορολογικά πλαίσια βελτιώνονται συνεχώς και η πολιτική βούληση εκφράζεται με κάθε τρόπο ξεκάθαρα στο να κάνει την Ελλάδα ελκυστική για επαγγελματίες που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι από οπουδήποτε στον κόσμο. Παράλληλα η εργασία από το σπίτι στηρίζεται ως παγκόσμια τάση από εταιρείες κολοσσούς (Google, Twitter, Facebook).

Η Ελλάδα αναπτύσσει μάλιστα ένα πακέτο πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να πείσουν τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες» να επιλέξουν την χώρα μας.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας προ ημερών στο Delphi Forum, δήλωσε ότι η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων είναι μια νέα παγκόσμια τάση από την οποία η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί. Παρουσίασε την έρευνα Buffer 2020 που αναφέρει ότι περισσότερο από το 70% των «ψηφιακών νομάδων» έχουν ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα $50.000 και δήλωσε ότι «σύμφωνα με μια μελέτη του MIT Enterprise Forum, εάν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες κάθε χρόνο, με μέση παραμονή έξι μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί από περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο εβδομαδιαίο εισόδημα που εισέρχονται από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες».

Στόχος τώρα είναι να προσδιοριστεί ένα πακέτο απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καταστεί η Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική για τους ψηφιακούς νομάδες, καθώς και για όλους εκείνους που θα ήθελαν να εργαστούν από τη χώρα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία με υπουργεία και ιδιωτικές και πολιτικές ενώσεις στους ακόλουθους τομείς:

Προώθηση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για ψηφιακούς νομάδες.
• Βελτίωση της ευρυζωνικής υποδομής,
ιδίως σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.
• Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομής και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού που έχουν ως στόχο την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Συνεργασία με οργανισμούς που συνεργάζονται με νεοσύστατες εταιρείες που χρησιμοποιούν ψηφιακούς νομάδες.

Εδώ για εμένα κρύβονται πολλές ευκαιρίες για εταιρίες τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αστικών και παραθεριστικών για την αξιοποίηση τους και σε «νεκρούς» μήνες αλλά και για τις αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν επιτέλους να προσελκύσουν ξανά στελέχη με υψηλή και διεθνή τεχνογνωσία. Ευκαιρίες θα δημιουργηθούν και σε επίπεδο υπηρεσιών γιατί κάποιος που θα έρχεται για έξι μήνες ή ένα χρόνο θα θέλει να γευτεί και να απολαύσει την εμπειρία του να ζει στην Ελλάδα με πολιτιστικές αναζητήσεις, γαστρονομικές εμπειρίες, εξειδικευμένα tours και εκδρομές Σαββατοκύριακου, μαθήματα εκμάθησης γλώσσας κ.λ.π. Πιθανόν κάποιοι να αποφασίσουν να αγοράσουν μια εξοχική κατοικία, είτε για τις διακοπές τους, είτε για την συνταξιοδότηση τους.

Σταδιακά και με τα χρόνια πιστεύω ότι μέρος τον ψηφιακών νομάδων που θα επιλέξουν την χώρα μας θα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι. Εξάλλου ουδέν μονιμότερο του προσωρινού… Μπορεί η χώρα μας να μη μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί τις παροχές και τις μισθοδοσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά μπορεί να προσφέρει ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής και επενδυτικές ευκαιρίες με χαμηλό κεφάλαιο εκκίνησης.


Η Νάντια Καπλανίδου είναι επιχειρηματίας Business Coach & Mentor με 25 χρόνια επαγγελματικής πορείας. Σήμερα είναι διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης & Συμβουλευτικής ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και γνωστή Business Coach & Mentor επιχειρηματιών, επαγγελματιών και στελεχών συμμετέχοντας σε projects αναδιοργάνωσης, συγχώνευσης, πώλησης επιχειρήσεων με εξειδίκευση στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα θέματα που προκύπτουν κατά τη διαδοχή σε αυτές.

Author